Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 53
 İndirme 15
ESKİÇAĞ ANADOLUSUNDA KENTLEŞME
2020
Dergi:  
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanoğlu, tarih öncesi devirlerde genellikle mağara ve ağaç kovuklarında yaşamıştır. Özellikle Paleolitik devir, bunun en belirgin örneğini bizlere sunmaktadır. Anadolu'nun bilinen en eski Paleolitik Çağ yerleşmesi, Gaziantep'teki Dülük Köyü'nün Keber tepesindeki MÖ. 600.000 yıllarına tarihlenen ve dünyanın da en eski yerleşmelerinden biri olan Dülük Höyük'tür. Neolitik devire kadar bu şekilde yaşamını sürdüren insanlar, Anadolu'da MÖ. 8000-5000 yılları arasına tarihlenen Neolitik devirle birlikte yerleşik hayata geçmiştir. Bu dönemde ilk köyler kurulmuş ve ziraat faaliyetlerine başlanmıştır. Neolitik dönemden sonra başlayan ve az miktarda madenin de kullanıldığı Kalkolitik devirde yerleşim merkezleri biraz daha büyümüş olup, bunların etrafı surlarla çevrilmeye başlanmıştır. Tunç devrinde ve sonraki dönemlerde artık şehir devletleri ortaya çıkmış ve bu şehir devletlerinde ticaret yapmak amacıyla büyük ve küçük pazar mahalleleri kurulmuştur. Görüldüğü üzere aşama aşama gelişen bu süreçlerin ardından kentler ve kent devletleri ortaya çıkmış ve beraberinde her dönem kendine özgü yenilikler getirmiştir. Şehirlerdeki yönetim sisteminden, şehirlerin altyapısından, sosyal hayatına kadar pek çok konuda farklı unsurlar ve farklı mimari yapılar ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Ancient town in Anatolia
2020
Yazar:  
Özet:

In prehistoric times, the Son of Man often lived in caves and trees. Particularly the Paleolithic era gives us the most clear example of this. The oldest known Paleolithic Age settlement in Anadolu, M.E. on the peak of the Dülük village in Gaziantep. It dates back to 600,000 years and is one of the oldest settlements in the world. The people who have lived in this way until the Neolithic curve, in Anatolia, M.E. The Neolithic era, which took place between 8,000 and 5,000 years, passed into a settled life. During this period, the first villages were established and Ziraat activities began. After the Neolithic period, the settlements in the Calcolithic circle, where a small amount of mines was used, began to grow a little more, and their surroundings began to be turned around by walls. During the Tunch era and subsequent periods, the city states have emerged and large and small market neighborhoods have been established to trade in these city states. As you can see, gradually developing these processes, the cities and city states have emerged, and with them each period has brought its own innovations. From the management system in cities, from the infrastructure of cities, to social life, different elements and different architectural structures have emerged on many topics.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 816
Atıf : 578
2023 Impact/Etki : 0.039
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi