Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 23
 İndirme 6
COVID- 19 Pandemisi Nedeniyle Misafirhane ve Otellerde Konaklamayı Tercih Eden Sağlık Çalışanlarının Kaygı Düzeylerinin Belirlenmesi
2021
Dergi:  
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care
Yazar:  
Özet:

Giriş: SARS-CoV-2 salgını ile mücadelede başrole sahip sağlık çalışanları hem fiziksel hem de ruhsal olarak risk altındadır. Salgın hastalıkla ilgili korku ve kaygı taşıyan sağlık çalışanları hastalığı yayma endişesiyle birlikte yaşadıkları kişileri korumak amacıyla misafirhane ve otellerde konaklamayı tercih etmektedir. Bu çalışmada Samsun’da misafirhane ve otellerde konaklayan sağlık çalışanlarının salgın hastalıkla mücadele sürecinde kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çevrimiçi yöntemle dağıtılan anket formu, demografik özellikler, SARS-CoV-2 salgını ile ilgili bilgi, düşünce ve kaygı düzeyleri hakkında sorular ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeğinden (HAD) oluşmaktadır. Bulgular: Toplam 167 sağlık çalışanından 66’sında (%39,5) anksiyete, 119 sağlık çalışanında ise (%71,2) depresyon bulguları görülmüştür. Demografik veriler içinden yaş, ölçeğin anksiyete ve depresyon alt boyutu ile (p<0,001); meslek grubu (p=0,027), çalışma yılı (p=0,013), çocuk sayısı (p=0,03) ise depresyon alt boyutu ile anlamlı ilişki göstermiştir. Regresyon analizinde sağlık çalışanlarının haberlere olan ilgilerinin artması (p=0,016), işe gitmekte zorlanma durumu (p=0,003), koruyucu ekipmanları kullanma zorluğu (p<0,001), COVID-19 hastalığının kendisine (p=0,003), çocuklarına ve evde birlikte yaşadığı kişilere bulaşmasından korkma durumu (p=0,008) anksiyete ve depresyon alt boyutlarını anlamlı derecede etkileyen bağımsız değişkenler olarak görülmüştür. Sonuç: Sağlık çalışanlarının COVID-19 salgınına bağlı olarak iş yükü ve sorumluluğun artması, hastalığı taşıma ve birlikte yaşadıkları insanlara bulaştırma gibi nedenlerle yaşadıkları korku, kaygı ve endişeleri artmaktadır. Sağlık çalışanları için ruhsal yönden koruyucu müdahalelerin geliştirilmesi hem sağlık çalışanlarının ruhsal iyilik hallerinin sağlanması hem de pandemi ile mücadelede başarı için çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

COVID- 19 Determination of the level of concern for health workers who prefer to stay in hostels and hotels due to pandemic
2021
Yazar:  
Özet:

Health workers with a major role in fighting the SARS-CoV-2 epidemic are at both physical and mental risk. Health workers with fear and anxiety about the infectious disease prefer to stay in guesthouses and hotels in order to protect the people they live with the fear of spreading the disease. This study aims to evaluate the level of anxiety in the process of fighting the epidemic disease of health workers living in hostels and hotels in Samsun. Method: The survey form distributed online consists of demographic characteristics, information, thoughts and concern levels regarding SARS-CoV-2 and the Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD). Results: 66 of 167 healthcare workers (39.5%) had anxiety, and 119 healthcare workers (71.2%) had depression. In the demographic data, age, scale and depression have shown a meaningful relationship with the low dimension (p<0,001); occupational group (p=0,027), year of work (p=0,013), and the number of children (p=0,03) with the low dimension of depression. In the regression analysis, the increased interest of health workers in news (p=0,016), the difficulty to go to work (p=0,003), the difficulty to use protective equipment (p<0,001), the fear of the disease of COVID-19 to itself (p=0,003), the fear of infection to their children and to the people with whom they live at home (p=0,008) have been seen as independent variables that significantly affect the low dimensions of anxiety and depression. The result is that healthcare workers are increasing due to increased workload and responsibility due to the COVID-19 epidemic, increased fear, anxiety and concerns they experience for reasons such as disease transfer and infection to people with whom they live. The development of mental protective interventions for health workers is essential for both the health workers’ mental well-being and the success in the fight against pandemic.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Anxiety Levels Of Healthcare Professionals Preferring To Stay In Guest Houses and Hotels Due To The Covid-19 Pandemic
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Healthcare workers, who have a leading role in the fight against the SARS-CoV-2 epidemic, are at risk both physically and mentally. Healthcare professionals, who were worried about the epidemic, preferred to stay in guesthouses and hotels to protect the people they live with, with the fear of spreading the disease. In this study, it was aimed to evaluate the anxiety levels of health workers staying in guesthouses and hotels in Samsun during the fight against the epidemic disease. Methods: The questionnaire form distributed online consists of demographic characteristics, questions about knowledge, thoughts and anxiety levels about the SARS-CoV-2 epidemic, and the Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD). Results: Anxiety was observed in 66 (39.5%) and depression was observed in 119 (71.2%) of a total of 167 healthcare professionals. Among demographic data, there was a significant relationship between age and anxiety and depression sub-dimensions (p<0.0019). Occupational group (p<0.027), working year (p<0.013), number of children (p<0.03) were related with depression sub-dimension. In the regression analysis, on the other hand, the increased interest of healthcare professionals in the news (p<0.016), difficulty in going to work (p<0.003), difficulty in using protective equipment (p<0.001), fear of contracting COVID-19 disease (p<0.003), fear of infecting their children and people they lived together (p<0.008) were seen as independent variables affecting anxiety and depression sub-dimensions significantly. Conclusion: Fears and concerns of healthcare professionals are increasing due to the increase in workload and responsibility due to the COVID-19 epidemic, carrying the disease and infecting the people they live with. The development of mental protective interventions for healthcare professionals is very important both for ensuring the mental well-being of healthcare professionals and for success in the fight against the pandemic.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 1.392
2023 Impact/Etki : 0.103
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care