Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
31 TEMMUZ 2005-1 AĞUSTOS 2005 ve 20-27 ARALIK 2007 AFŞAR-BALA (ANKARA) DEPREM DİZİSİ
2008
Dergi:  
İstanbul Yerbilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZ: 31 Temmuz 2005 tarihinde, yerel saatle 00:45'de Ankara'nın Bala ilçesinde ve ona bağlı belde ve köyleri kuvvetlice sarsan bir deprem olmuştur. Bu depremle birlikte bölgede başlayan sismik etkinlik aynı gün yoğun olarak devam etmiş ve sabaha kadar büyüklükleri M=2.6-3.6 arası yaklaşık 40 adet hafif şiddette deprem meydana gelmiştir. 31 Temmuz Bala depreminin dış merkezi Ankara'nın Bala ilçesinin yaklaşık 12 km. güneyine Afşar beldesi yakınlarına düşmektedir. Depremin dış merkezinin Ankara iline oldukça yakın olması nedeniyle Ankara ve çevresinde kuvvetlice hissedilmiştir. Depremde can kaybı olmamakla birlikte, özellikle Bala ilçesine bağlı Sarıpınar, Bahçekaradalak, Yeniyapanşeyhli köylerinde kerpiç evlerde hasar meydana gelmiştir. 20 Aralık 2007 yerel saat ile 11:48'de Mw=5.5 büyüklüğünde depremle başlayan etkinlik, 27 Aralık'ta yerel saat ile 01:47'de büyüklüğü Mw=5.3 depremle devam etmiştir. Depremlerin dışmerkezleri, Afşar beldesi Yeniyapan, Sarıpınar köyü yakın çevresidir, nitekim bölgedeki hasar dağılımı da bunu doğrulamaktadır. Afşar beldesi ve yakın köylerde yaklaşık 500 yığma kerpiç konut ağır hasar görmüştür. Bölge genel anlamda Anadolu Bloğu'nun iç deformasyon alanı olup aktif tali kırıklar mevcuttur ve bu kırıklar orta büyüklükte depremler üretmektedirler. Bölgedeki deprem oluş düzeni “Deprem Dizileri” şeklinde olup, deprem dizleri bölgede bulunan aktif fayların uzunluklarına ve miktarlarına bağlı olarak büyüklüğü genel olarak M=4.7-5.7 arasında depremler üretmektedirler. Depremlerin faylanma mekanizmaları Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KOERI)'nin sayısal genişbantlı (BB) deprem istasyonlarının verileri kullanılarak Moment Tensör Çözüm Tekniği ile saptanmıştır. Faylanma mekanizmaları bölgedeki deprem aktivitesinin genel anlamda eğim atım bileşeni olan doğrultu atımlı KB-GD ve KD-GB gidişli birbirine çapraz verev fayların etkisi ile meydana geldiğini göstermektedir. Artçı depremlerin dağılımı da bu sonucu desteklemektedir. Bölgedeki yaklaşık 3 yıldan beri süren deprem etkinliğini Afşar-Bala (Ankara) deprem dizisi olarak tanımlayabiliriz. Her üç deprem ve onları izleyen yaklaşık 2000 adet küçük deprem sırasında can kaybı olmazken az sayıda yaralanma olmuştur.   Anahtar Kelimeler: Levha içi deprem, artçı sarsıntılar, moment tensör çözümü, gerilme tensörü

Anahtar Kelimeler:

31 July 2005–1 August 2005 and 20–27 August 2007 AFŞAR-BALA (ANKARA) Earthquake
2008
Yazar:  
Özet:

On 31 July 2005, at 00:45 local time, there was a strong earthquake in the Bala district of Ankara and its associated towns and villages. The earthquake began in the region and the earthquake continued intensely on the same day, and about 40 slight earthquakes of magnitude M=2.6-3.6 occurred until the morning. 31 July Bala earthquake's outer center is about 12 km from the Bala district of Ankara. The southern part of the town is nearby. The outer center of the earthquake was strongly felt in Ankara and its surroundings because it was very close to the province of Ankara. Although there were no deaths in the earthquake, especially in the district of Bala connected Sarıpınar, Bahçekaradalak, in the village of Yeniyapanşeyhli, woods occurred. 20 December 2007 by local time at 11:48 pm Mw=5. The event began with a earthquake of magnitude 5 and continued with a earthquake of magnitude MW=5.3 at 01:47 local time on December 27th. The outskirts of the earthquakes, the Afşar district is nearby, the Sarıpınar village is nearby, the distribution of damage in the region is also confirmed. In the Afshar district and nearby villages, about 500 buildings of crab housing have been seriously damaged. The area is generally the inner deformation area of the Anadolu Block and there are active wire breaks and these breaks produce earthquakes of medium size. The structure of the earthquake in the area is in the form of "Seasons of earthquake", and depending on the length and quantity of the active benefits in the area, the size of the earthquake generally is between M=4.7-5.7. The mechanisms of exploitation of earthquakes have been determined using the data of the numerous broadband (BB) earthquake stations of the Kandilli Rasathanesi and the Earthquake Research Institute (KOERI) with the Moment Tensor Solution Technology. The exploitation mechanisms indicate that the earthquake activity in the area is generally linked with the effect of the cross-cross-cross-cross-cross-cross-cross-cross-cross-cross-cross-cross-cross-cross-cross-cross-cross. The distribution of earthquakes also supports this result. We can describe the earthquake activity in the region for 3 years as the Afshar-Bala (Ankara) series of earthquakes. Each of the three earthquakes and about 2,000 small earthquakes that followed them had little number of injuries while there were no deaths during. Keywords: Inboard earthquake, increasing shocks, moment tensor solution, stretching tensor

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İstanbul Yerbilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 173
Atıf : 226
İstanbul Yerbilimleri Dergisi