Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 7
TÜRKİYE VE SEÇİLMİŞ ÜLKELERDE TARIMSAL İSTİHDAMIN DURUMU VE YAPILMASI GEREKENLER
2023
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Stratejik bir sektör olan ve dünya nüfusunun hızlı bir şekilde artmasına paralel olarak tarım sektörünün önemi yıldan yıla artmaktadır. Artan bu önemle beraber tarım, bilim dünyasının ve kamuoyunun ilgisi daha fazla çeker hale gelmiştir. Artan nüfusun beslenme sorunu, yaşanan savaşlar, küresel iklim değişikliği ve Covid-19 salgınıyla tarımın önemi daha da artmış ve nihayetinde de ülkeler tarımla ilgili stratejilerini yeniden gözden geçirmişlerdir. Günümüzde çok kompleks bir sektör haline gelen tarımın gübre ve mazot başta olmak üzere çeşitli kimyasallar (Pestisitler, insektisitler gibi), enerji, tarım arazisi kiraları gibi pek çok girdisi yanında sektörün geleceğini de şekillendirecek olan işgücü girdisi en önemli kalem olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarımsal istihdama dahil olanların refah seviyesi, tarımsal katma değer ve emek – ücret ilişkisi tarım sektörünün istikrarlı gelişiminde üzerinde durulması gereken konulardır. Gerçekten de gelişmiş ülkelerde tarımsal istihdam her ne kadar genel istihdam da küçük bir oranı oluştursa da istihdama konu kitlenin alım gücünün yüksekliği ve refah seviyesiyle tarım sektöründe kazançlı ve istikrarlı bir yapıdan bahsetmek mümkündür. Buna karşılık az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde tam tersine tarım sektörü ana istihdam sahası olmakla beraber işçi ücretleri çok düşük olup yoksulluk sınırının oldukça altında kalmaktadır. Tarım alanındaki kadın ve çocuk işçilerde ise bu durum çok daha sıkıntılı olup hem kayıt dışı olma durumu hem de çok daha düşük ücretlerle istihdam edilme başlıca problemlerdir. Türkiye’deki tarımsal istihdam durumu ise gelişmekte olan ülkelerdekine benzer bir yapı sergilemektedir. Tarımdaki kadın işgücü ise Türkiye’de de dezavantajlı durumdadır. Bu çalışmada TÜİK, FAO, ILOSTAT ve ITC verilerinden yararlanarak gelişmiş, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden seçilmiş örneklerle konunun analizi yapılmıştır. Bu analiz yapılırken de Türkiye’nin diğer ülkelerle mukayesesi yapılmış, sonuç olarak da yapılması gerekenler sıralanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

In Turkey and the Selected Countries the Status and Requirements of Tarimsal Demand
2023
Yazar:  
Özet:

The importance of the agricultural sector, which is a strategic sector and parallel to the rapid growth of the world’s population, increases from year to year. With this increasing importance, the interest of agriculture, science and the public has become increasingly attractive. With the growing population’s nutritional problem, the warfare, the global climate change and the Covid-19 epidemic, agriculture’s importance has increased, and the countries have finally reviewed their agricultural strategies. Today, a very complex sector of agriculture is the most important pen, with various chemicals (such as pesticides, insecticides), energy, agricultural land rental and many entries, which will also shape the future of the sector. The level of well-being of those involved in agricultural employment, agricultural added value and labour-wage relationships are topics that should be focused on the sustainable development of the agricultural sector. In fact, agricultural employment in developed countries, although the overall employment is a small percentage, it is possible to talk about a profitable and stable structure in the agricultural sector with the elevation of the purchasing power and the level of well-being of the occupational audience. On the contrary, in the less developed or developing countries, the agricultural sector is the main employment area, while workers’ wages are very low and are far below the poverty limit. For women and children in the agricultural sector, the situation is much more troubled and the major problems are both the disregistering situation and the employment with much lower wages. The situation of agricultural employment in Turkey is similar to the situation in developing countries. Women in agriculture are in disadvantage in Turkey. In this study, the subject was analyzed using the data of TIK, FAO, ILOSTAT and ITC with selected examples from developed, less developed and developing countries. This analysis was done while comparing Turkey with other countries, as a result, it was ordered what should be done.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 1.973
Journal of Social and Humanities Sciences Research