Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 12
ORHAN PAMUK’UN KARA KİTAP ROMANINDA KÜLTÜREL KİMLİK ARAYIŞI
2021
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalede Orhan Pamuk’un Kara Kitap adlı romanı kültürel kimlik arayışı bağlamında okunarak incelenmiştir. Özellikle de modernleşme ve batılılaşma eğilimleri sonucu ortaya çıkan kültürel kimlik kaybı ve sorunu, Kara Kitap’ın ve incelememizin odak noktasıdır. Modernleşme, batılılaşma, en genel anlamda bir kültür değişimi olduğu için doğrudan kültürel kimlikle ilişkilidir. Uzun yıllardır doğu medeniyeti dairesinde şekillenen Osmanlı kültüründen sonra, Batı medeniyetinin felsefi, siyasi, sanatsal ve sosyal yaşamı model alınarak gerçekleştirilen modernleşme, batılılaşma süreci, en nihayetinde bir kültür değişimine zemin hazırlamıştır. Neredeyse asırlar sonucu oluşan ve içselleştirilen kültürün değişimi her zaman sancılı bir süreç olmuştur. Çünkü bireysel ve toplumsal düzeyde, tercihlerin, gündelik hayatın, sanatın ve ahlakın üstündeki güç kültürdür. Elbette ki kültürel kimlik de bu kültür çerçevesinde oluşur. Pamuk’un romanı da bu süreçteki değişimin bireysel ve toplumsal hafızadaki etkilerine, mekânın, alışkanlıkların, yaşam biçiminin değişimine ayna tutmuş, eleştirel bir yaklaşımla kurgusal düzleme aktarmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Seeking Of Cultural Identity In Orhan Pamuk's Black Book Novel
2021
Yazar:  
Özet:

In this article, Orhan Pamuk's novel The Black Book has been read and analyzed in the context of the search for cultural identity. The loss and problem of cultural identity, especially as a result of modernization and westernization tendencies, is the focus of the Black Book and our analysis. Since modernization, westernization, is a cultural change in the most general sense, it is directly related to cultural identity. After the Ottoman culture, which has been shaped in the eastern civilization for many years, the process of modernization and westernization, which has been modeled on the philosophical, political, artistic and social life of the Western civilization, has finally laid the groundwork for a cultural change. The change of culture, which has been formed and internalized as a result of almost centuries, has always been a painful process. Because at the individual and social level, the power above preferences, daily life, art and morality is culture. Of course, cultural identity is formed within the framework of this culture. Pamuk's novel also mirrored the effects of the change in this process on individual and social memory, the change of space, habits and lifestyle, and transferred it to the fictional plane with a critical approach.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.797
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi