Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ COVID-19 PANDEMİSİ DÖNEMİNDE UYKU KALİTESİNİN ARAŞTIRILMASI
2022
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Bu çalışma, hastane çalışanlarında, pandemi döneminde yoğun iş temposu ile uyku kalitesi arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem Kesitsel tipteki araştırmamıza hastanede çalışan sağlık çalışanları dahil edildi. Veriler hastanede pandemi sürecinde aktif olarak görev alan personele; Tanıtıcı Anket Formu, Pandemi Değerlendirme Anketi ve Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi kullanılarak elde edildi. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistik, ki-kare, korelasyon, t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanıldı. Bulgular Çalışmamıza hemşire, sağlık teknisyeni, doktor, idari personel ve temizlik personelinden oluşan toplam 103 sağlık çalışanı (Erkek: 36 (%35), Kadın: 67 (%65)) katıldı. Çalışanların görev süresi ortalaması 14,12±9,73 yıl olarak saptandı. Sağlık profesyonellerinin vücut kitle indeksi (VKİ) erkek: 26,33±3,13 kg/m2, kadın: 24,07±3,70 kg/m2 olarak bulundu. Çalışmamıza katılan sağlık profesyonellerinin çoğunluğu cerrahi Bölümde (25 (%24,3)), yoğun Bakımda (19 (%18,4), acil serviste (15 (%14,6)) ve idari kısımda (13 (%12,6)) çalışmaktaydı. Geri kalanları laboratuvarda (9 (%8,7)), COVID-19 polikliniğinde (7 (%6,8)), ve diyalizde (5 (%4,9)) çalışmaktaydı. Pandemi öncesi uyku bozukluğu ve buna bağlı olarak ilaç kullanım oranı düşüktü. Pandemi sürecinde; sağlık profesyonellerinde Hemşire ve Temizlik Personeli arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı ve PUKİ puanları Hemşirelerde yüksek bulundu (p=0,002). Sonuç Pandemi döneminde hastane çalışanlarında uyku kalitesinin artan iş yükü ile beraber azaldığı ve artan kaygı düzeyleri ile beraber sağlık çalışanlarının yaşamını olumsuz etkilediği saptandı.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Sleep Quality Of Healthcare Workers During The Covid-19 Pandemic Period
2022
Yazar:  
Özet:

Objective This study was conducted to investigate the relationship between intense work tempo and sleep quality in hospital workers during the pandemic period. Material and Method Healthcare workers working in the hospital were included in our cross-sectional study. The data were collected using the Introductory Questionnaire, the Pandemic Evaluation Questionnaire and the Pittsburg Sleep Quality Index of the personnel actively involved in the pandemic process in the hospital. In the evaluation of the data descriptive statistics, chisquare, correlation, t-test and ANOVA analysis were performed. Results A total of 103 healthcare workers (Male: 36 (35%), Female, 67 (65%)) including nurses, healthcare technicians, doctors, administrative personnel and cleaning personnel participated in our study. The average tenure of the employees was 14.12±9.73 years. Body mass index (BMI) of health professionals was found to be male: 26.33±3.13 kg/m2, female: 24.07±3.70 kg/m2. The majority of health professionals participating in our study were in the Surgery Department (25 (24.3%), Intensive Care (19 (18.4%), Emergency Service (15 (14.6%)) and Administrative Department (13 (12.6%) The rest were working in the Laboratory (9 (8.7%), COVID-19 outpatient clinics (7 (6.8%)), Dialysis (5 (4.9%)). Pre-pandemic sleep disorder and accordingly the rate of drug use were found to be low. A significant correlation was found between the PUKI score and the frequency of sleep disturbance before the pandemic (r2=0.579 p=0.001) and the consumption of caffeinated beverages (r2=0.373 p=0.001). There was a statistically significant difference between nurses and cleaning staff in health professionals, and PUKI scores were found to be high in nurses in the pandemic term (p=0.002). Conclusion During the pandemic period, it was determined that the sleep quality of the hospital staff decreased with the increasing workload and negatively affected the lives of the health workers with the increasing anxiety levels.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi