Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 50
 İndirme 16
İRAN'DA SİYASİ PARTİLER
2020
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

19. yüzyıl modernleşme sürecinin kaçınılmaz sonuçlarından biri de devletin dönüşümü ve siyasi iktidarın niteliğinin değişmesi olmuştur. İran’da devlet, başka ülke örneklerindeki modernleşme süreçlerinde olduğu gibi çok geçmeden Batı tarzı modern kurumların oluşturduğu modern bir devlete doğru evrilmeye başlamıştır. Bu modern kurumlardan biri de parlamentodur. İran’da 1906 yılında Muzeffereddin Şah’ın emriyle Milli Meclis kurulmuş ve Meşrutiyet devrimi gerçekleşmiştir. Diğer taraftan meclisin ilk kurulduğu andan itibaren siyasi partiler de ortaya çıkmıştır. Bir anlamda İranlılar partiyi, meclis işlevlerinin bir parçası olarak görüyorlardı. Ancak sonradan Rıza Pehlevi gerçekleştirdiği darbe ile Kaçar hanedanlığına son verdi. Rıza Şah, özgürlükler ve demokrasi yoluyla değil otoriter bir tarzda siyasal ve toplumsal hayatı dönüştürerek İran’ı modern bir ulus-devlet haline getirmeyi amaçlamıştır. Bu dönemde biçimsel olarak parlamento korunmakla birlikte Rıza Şah seçimlerde adayları belirlemiştir. Bu dönemden itibaren meclis, Şah’ın müdahalelerinden uzak kalamamıştır. Bu nedenle Rıza Pehlevi dönemiyle birlikte İran siyasetinde siyasi partilerin etkisi ve önemi azalmaya başlamış ve bu özellik daha sonraki dönemlerde de süreklilik kazanmıştır. Sonradan iktidara gelen Muhammed Rıza Pehlevi de babası gibi parlamento seçimlerine müdahale ederek seçilecek adayları belirlemiştir. 1979 İslam Devrimiyle birlikte ilk başlarda tüm ideolojileri ve fikirleri temsil eden grupların ve siyasi partilerin faaliyet göstermesine izin verileceği yönünde iyimser bir beklenti oluşmuştur. Şah’ın otoriter rejiminin yerine İran’da demokratik yeni bir dönem başlayacağı umut edilmiştir. Ancak devrimin ilk yıllarında sol partiler ve gruplar bastırılmış ve ardından iktidara uygulamalarına karşı eleştiri yönelten, farklı düşünen tüm gruplar ve onların partileri kapatılmış ve böylece demokratik umutlar sönmüştür. Bu çalışmada modern İran siyasetinde Pehleviler döneminden başlayarak İran İslam Cumhuriyetinde önemli yeri olan siyasi partiler ve bunların rolleri ve konumları incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Party Party in Iran
2020
Yazar:  
Özet:

One of the inevitable consequences of the modernization process of the 19th century was the transformation of the state and the change of the nature of political power. In Iran, the state has soon begun to evolve towards a modern state formed by Western-style modern institutions, as in the modernization processes in other countries. One of these modern institutions is Parliament. In Iran, the National Assembly was established in 1906 by the order of the Museum of Shah and the Legitimate Revolution took place. Since the first time the parliament was formed, political parties have also emerged. In a sense, the Iranians saw the party as part of parliamentary functions. But afterwards, he ended the flight with the strike he made. Rıza Shah did not aim to transform Iran into a modern nation-state by means of freedoms and democracy, but by transforming its political and social life into an authoritarian style. During this period, the Parliament formally preserved the Rıza Shah's candidates in the election. Since that time, the parliament has not been away from the interventions of the Shah. Therefore, along with the Rıza Pehlevi period, the influence and importance of political parties in Iran began to decrease and this feature gained continuity in later periods. Muhammad Rıza Pehlevi, who later came to power, has also determined the candidates to be elected by interfering in parliamentary elections like his father. With the 1979 Islamic Revolution, there was an optimistic expectation that initially all groups and political parties that represent all ideologies and ideas would be allowed to act. It is hoped that a new democratic era in Iran will begin instead of the authority of the Shah regime. But in the early years of the revolution, left-wing parties and groups were suppressed and then all the groups and their parties that criticized their practices of power were closed and thus democratic hopes disappeared. In this study, the political parties that have played an important role in the Islamic Republic of Iran and their roles and positions have been studied in modern Iranian politics, starting with the Period of the Pehlevis.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.160
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi