Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Faz Değiştiren Malzemelerin Isı Değiştiricisi Performansına Etkisinin, Farklı Parametreler İçin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Teknolojik ilerlemeler ve artan enerji talebi, ısı transfer sistemlerinde enerji tasarruflu tasarımları gerekli kılmaktadır. Enerji tasarruflu sistemlerin geliştirilmesinde, ısı enerjisinin depolanması ve tekrar kullanılabilmesi önemli bir rol oynamaktadır. Faz değiştiren malzemeler (FDM), birçok sisteme uygulanabildiği gibi ısı değiştiricilerinde de sistemin enerji veriminde önemli artış sağlayan bir bileşendir. Bu çalışmada, rejeneratif bir ısı değiştiricisinde farklı tipteki faz değiştiren malzemelerin ısı transfer performansı farklı parametrelere göre incelenmiştir. Çalışmada kullanılan parametreler sıcak akışkan hızına bağlı Reynolds sayısı (Re=400, 800, 1200, 1600), sıcak akışkan giriş sıcaklığı (Tsıcak,giriş=40, 60, 70, 80℃) ve farklı tipteki faz değiştiren malzemelerdir (RT60, RT100 ve SP70). Hesaplamalı akışkanlar dinamiği analizi için ANSYS Fluent yazılımı kullanılmıştır. Sonuç olarak, ısı değiştiricisinde sıcak akışkanın Reynolds sayısı Re=400-1600 aralığında arttırıldığında ısı transfer etkinliğinde %17 artış sıcak akışkan giriş sıcaklığı Tsıcak,giriş=40-80℃ aralığında arttırıldığında ısı transfer etkinliğinde %21 artış tespit edilmiştir. Farklı tipteki faz değiştiren malzemelerin etkisi incelendiğinde ise RT60 için ısı transfer etkinliği %81, SP70 için ısı transfer etkinliği %79 ve RT100 için ise ısı transfer etkinliği %76 olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlarla, ısı transfer etkinliği ve enerji depolama kapasitesi daha yüksek ısı değiştiricilerin tasarlanabileceği değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Effect Of Different Parameters Of Phase Change Materials On Heat Exchanger Performance
2023
Yazar:  
Özet:

Technological improvements and increasing energy demand necessitate energy efficient designs for heat transfer systems. The storage and reuse of heat energy plays an important role in the development of energy-efficient systems. Phase change materials (PCMs) are crucial components which increase energy efficiency in heat exchangers as can be applied to many systems. In this study, the heat transfer performance of different types of phase change materials in a regenerative heat exchanger was investigated according to different parameters. Reynolds number depending on the hot fluid velocity (Re=400, 800, 1200, 1600), hot fluid inlet temperature (Tsıcak,giriş=40, 60, 70, 80℃), and different types of phase change materials (RT60, RT100, and SP70) are the parameters used in this study. ANSYS Fluent software was used for computational fluid dynamics analysis. As a result, it has been determined that when the Reynolds number of the hot fluid in the heat exchanger was increased in the range of Re=400-1600, the heat transfer effectiveness increase of 17%; when the hot fluid inlet temperature was increased in the range of Thot,inlet=40-80℃, the heat transfer effectiveness increase of 21%. As regards the effect of different types of phase change materials, the heat transfer effectiveness was 81% for RT60, 79% for SP70 and 76% for RT100. It has been evaluated that, with the results obtained from this study, heat exchangers with higher heat transfer effectiveness and higher energy storage capacity can be designed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.001
Atıf : 1.748
2023 Impact/Etki : 0.14
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi