Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
GÖÇ SÜRECİNDE KADINLIK VE ERKEKLİĞİN YENİDEN İNŞASI: SAHA ARAŞTIRMASINDAN NOTLAR
2023
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Erkeklik ve kadınlık müzakereye açık dinamik bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle göç süreçleri farklı kadınlık ve erkeklik deneyimlerinin birbiriyle karşılaşmasına ve bu kadınlık ve erkekliğin yeniden inşasına zemin hazırlamaktadır. Bu çalışma “Gaziantep Odaklı Sosyal Uyum Araştırması: Gaziantep Monitörü 2022” adlı saha çalışmasının verilerinden yola çıkarak toplumsal cinsiyet hiyerarşine odaklanmaktadır. Proje kapsamında hem bir anket çalışması hem de on iki adet odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Odak grup görüşmeleri, Gaziantep’in 22 mahallesinden Suriyeli ve Gazianteplileri kapsayan toplam 67 kişi ile yapılmıştır. Farklı mahalle, yaş ve cinsiyet değişkenlerinin dikkate alındığı görüşmelerden yola çıkarak geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve yerel toplulukların birbirlerini nasıl tanımladıkları, birbirleri hakkındaki tanımlamaların zamanla nasıl değişime uğradığı toplumsal cinsiyet hiyerarşisi dikkate alınarak tartışılmaktadır. Göç süreci, bireyleri sadece ekonomik ve hukuki açıdan etkileyip geçici veya güvencesiz bir statü atfetmemekte aynı zamanda kadınlık ve erkeklik inşa sürecini de etkilemektedir. Gündelik hayatta aile dinamikleri başta olmak üzere kadınlığın ve erkekliğin yeni toplumsal ilişkiler ortamında yeniden gözden geçirildiği görülmektedir. Bu makale odak grup görüşmelerinden yola çıkarak geçici koruma statüsü kapsamındaki Suriyelileri ve yerelden kadın ve erkeklerin benzer toplumsal cinsiyet rollerinin karşılıklı olarak nasıl kurulduğunu ve nasıl hiyerarşik bir yapıya dönüştüğünü analiz etmeyi hedeflemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Reconstruction Of Femininity and Masculinity In The Migration Process: Notes From Field Research
2023
Yazar:  
Özet:

Masculinity and femininity are dynamic processes open to negotiation. Especially migration processes pave the way for different experiences of femininity and masculinity to encounter each other and reconstruct this femininity and masculinity. This study focuses on the gender hierarchy based on the data of the field study titled "Gaziantep Focused Social Cohesion Research: Gaziantep Monitor 2022". Within the scope of the project, both a survey and twelve focus group discussions were conducted. Focus group discussions were conducted with 67 people, including Syrians and local people of Gaziantep from 22 neighborhoods in Gaziantep. Based on the interviews, in which different neighborhoods, age, and gender variables are considered, how Syrians under temporary protection and local communities define each other and how their definitions of each other have changed over time are discussed by considering the gender hierarchy. The migration process not only affects individuals economically and legally, assigning them a temporary or precarious status but also affects the construction of femininity and masculinity. In daily life, it is seen that femininity and masculinity, especially family dynamics, are revised in the new social relations environment. Based on focus group interviews, this article aims to examine Syrians under temporary protection status and analyze how similar gender roles are mutually constructed and hierarchically structured for women and men who are natives of Gaziantep.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 646
Atıf : 2.415
2023 Impact/Etki : 0.24
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi