Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Tarihi Yapı Bilgi Modellemesi (HBIM) Kütüphanesi Oluşturulması, Tescilli Yapı (No: 56) Örneği, Akçakoca
2024
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yapı bilgi modellemesi (BIM), bilgi teknolojilerinin inşaat sektörüne uyarlanarak 3B parametrik ve nesne tabanlı model oluşturulması, modellere zaman ve maliyet verisi eklenmesiyle oluşturulan bir metodolojidir. Son yıllarda kültürel mirasın korunması, gelecek kuşaklara aktarılması açısından dijital kültürel mirasın oluşturulması, güncel bir çalışma alanı haline gelmiştir. Teknolojik imkânların artması sayesinde erişim zorlukları, pandemi ve ekonomi gibi sebeplerle fiziki ulaşım sağlanamayan tarihi alanlar, sahip oldukları kültürel zenginlikleri dijital ortamlara aktarmaktadır. Bu amaç doğrultusunda BIM’in tarihi yapılar üzerinde uygulanan versiyonu olan Tarihi Yapı Bilgi Modellemesi (HBIM) önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Kültürel miras yapılarının modellenerek dijitalleştirilmeleri tek tip detaylarının olmaması, farklı zaman ve periyotlarda, farklı yapım teknikleriyle yapılmış olmaları sebepleri ile yoğun emek gerektiren bir süreçtir. Bu sebeple HBIM ile parametrik nesne kütüphanelerinin oluşturulması, yaygınlaştırılması, sınıflandırılması ve erişilebilir hale getirilmesi ile bu süreç iyileştirilmiş olacaktır. Bu doğrultuda araştırma yöntemi modelleme ve kütüphane çalışmaları özelinde literatür taramasının analiz edilerek sentezlenmesine ve alan çalışmasına dayanmaktadır. Alan çalışması olarak Düzce ili, Akçakoca ilçesinde bulunan özgünlüğünü yitirmiş tescilli bir sivil mimarlık örneği üzerinden HBIM ile üç boyutlu olarak oluşturulmuş, yapı ve kütüphane elemanları modellenerek, BIM’e aktarılmıştır. Binanın özgün hali interaktif olarak deneyimlenme imkânı oluşturulmuştur. Sonuç itibariyle bina ve elemanları parametrik objelerle tanımlanmıştır. HBIM kütüphanesi geliştirilmesiyle benzer tipolojideki yapıların öğeleri, dijital olarak ulaşılabilir hale gelmekte ve dijital miraslar çok daha kolay ve efektif olarak hayta bulmaktadır. HBIM çalışmaları dijital belgeleme, restitüsyon dönemleri ve restorasyon çalışmalarında üç boyutlu kapsamlı bir data seti oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Creation Of Historical Building Information Modelling (hbim) Library, A Case Study Of Registered House (no:56), Akcakoca
2024
Yazar:  
Özet:

Building Information Modelling (BIM) is a methodology created by adapting information technologies to the construction industry, creating 3D parametric and object-based models, and adding time and cost data to the models. In recent years, the creation of digital cultural heritage is a current field in terms of protecting cultural heritage and transferring it to future generations. Development of technology and the increase in opportunities, destinations that cannot be physically visited due to access difficulties or pandemics are trying to transfer their cultural richness to digital environments. For this purpose, Historical Building Information Modelling (HBIM), which is the version of BIM applied to historical buildings, emerges as an important tool. The digitalization of cultural heritage structures by modelling is a process that requires intensive labour due to the lack of uniform details, and the fact that they were made with different construction techniques at different times and periods. For this reason, this process will be improved with the creation, dissemination, classification, and accessibility of parametric object libraries with HBIM. In this direction, the research method; is based on the analysis and synthesis of the literature review and case study in particular on modelling and library studies as a case study. As a field study, it was created in three dimensions with HBIM on a registered civil architecture example that has lost its originality in Düzce province, Akçakoca district, and the building and library elements were modelled and transferred to BIM. The original state of the building has been created to be experienced interactively. As a result, the building and its elements are defined by parametric objects. With the development of the HBIM library, the elements of the structures of similar typology become digitally accessible and digital legacies are created much more easily and effectively. HBIM studies create a comprehensive three-dimensional data set in digital documentation, restitution periods and restoration studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.636
Atıf : 3.116
2023 Impact/Etki : 0.134
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi