Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 57
 İndirme 16
Sigorta ve Finansal Hizmet İhracatının Kamu ve Özel Sektör Dış Borç Stoğu Üzerine Etkisi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, sigorta ve finansal ürünlerin ihracatının, kamu ve özel sektör iç borç stok değerleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada veri seti olarak Dünya Bankasının 2019 yılında yayınladığı ülke raporlarından Türkiye raporunda 2000-2018 yılları arasında sigorta ve finansal hizmetlerin tüm ihracatlar içerisindeki yüzdesi, ihracat değer indeksi, yıllık GSMH, kamu kesimi dış borç stok ve özel kesim dış borç stok değerleri alınmıştır.  Regresyon analizi sonuçlarına göre kamu dış borcu üzerinde ihracat indeksinin etkisi anlamlıyken (p<0.05), sigorta ve finansal ürünlerin ihracat değer indeksi anlamlı değildir (p>0.05). Kamu kesimi dış borç stoğundan farklı olarak, özel sektör için dış borç üzerinde sigorta ve finansal hizmetlerin etkisi anlamlı ve pozitif yöndedir (p<0.05). İhracat indeksinin etkisinin artmasına rağmen, sigorta ve finansal ürünlerde dışa olan yüksek bağımlılık, gelecekte firmaların kredilendirilmesinde, iç piyasada sermaye hareketleri ve nakit akımlarında bazı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle sigorta başta olmak üzere, finansal ürünlerin öncelikle iç piyasalara yeterli olacak düzeyde, ardından uluslararası anlamda rekabet edilebilir düzeyde geliştirilmesinde yarar vardır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre ihracat indeksinin etkisinin artmasına rağmen, sigorta ve finansal ürünlerde dışa olan yüksek bağımlılık, gelecekte firmaların kredilendirilmesinde, iç piyasada sermaye hareketleri ve nakit akımlarında bazı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle sigorta başta olmak üzere, finansal ürünlerin öncelikle iç piyasalara yeterli olacak düzeyde, ardından uluslararası anlamda rekabet edilebilir düzeyde geliştirilmesinde yarar vardır.

Anahtar Kelimeler:

null
2020
Yazar:  
0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 380
2023 Impact/Etki : 0.09
Turkish Studies Economics, Finance, Politics