Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 15
Sosyal Bilimler Araştırmaları İçin Osmanlıca İhtiyacı
2019
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlıca öğrenme hususunda son yıllarda halk arasında büyük bir teveccüh var. Ancak bu iştiyak, bilhassa sosyal bilimciler için romantik bir heves olarak kalmamalıdır Osmanlıca öğrenmek adeta elzemdir. Orijinal konu ve kaynaklara istinaden yayın yapma ihtiyacı giderek kendini daha fazla hissettirmektedir. Mevcut yayınların taklit ve aktarılmasıyla yapılan neşriyat, artık atıf almamakta ve uluslararası camiada dikkat çekmemektedir. Sosyal bilimler müfredatı, ekseriyetle batı kaynaklarının takibi üzerinden yürümekteydi. Batıda atıf yapılan Türk üniversiteleri mensubu büyük üstatların ise kendi kaynaklarımızı modern ilmi usullerle tahlil edenler arasında olduğu görülecektir. Bu sebeple, bütün sosyal bilim alanlarındaki çalışmalar kendi tarihi kaynaklarımıza inerek asıl alan bilgisiyle yoğrulmalıdır. Makale, bu hususta tarih ve edebiyatçılar dışındakilerin nasıl bir yol takip etmeleri ve hangi eserlere müracaat etmeleri gerektiği üzerinde duruyor. Osmanlıca’nın ne kadarının ve kimlerden öğrenilmesi hakkındaki metodlar, makalenin alt başlıkları arasında. Bu hususta iktisat, hukuk, diplomasi, siyaset bilimi, felsefe, ilahiyat, sosyoloji sahasında çalışanların, Osmanlıca sayesinde neler kazanabilecekleri, örnekleriyle vurgulanmaktadır. Bu husustaki en temel ihtiyaç terminoloji bilgisidir. Aksi takdirde bu alanlardaki yayınlar, tarihçiler tarafından amatör merak saikiyle yapılmakta ve tabiatıyla eksiklikler barındırmaktadır. Sonuçta yeterince atıf almayan ve metodolojik tahlillere dayanmayan yayınlar olarak bir kenarda kalmaktadır. Makalenin bütünü, esas itibariyle sosyal bilimlerde inter-disipliner araştırmalara daha geniş bir pencere açma sadedindedir.

Anahtar Kelimeler:

Sosyal Bilimler Araştırmaları İçin Osmanlıca İhtiyacı
2019
Yazar:  
Özet:

In recent years, there has been a great deal of awareness among the people. But this sense should not remain a romantic enthusiasm for social scientists in particular; to learn Ottoman is just an element. The need to publish depending on the original topic and sources is increasingly feeling. The pleasure made by the imitation and transmission of existing publications is no longer being referred and not attracting attention in the international community. The program of social sciences went through the tracking of Western sources. The members of the Turkish universities referred to in the West will see that the great masters are among those who evaluate our own resources by modern scientific methods. Therefore, the work in all fields of social sciences must be coated with the knowledge of the main field by descending to our own historical sources. The article focuses on how people other than historians and literaries should follow and which works should be discussed. The methods on how much and from whom the Ottomanic is learned are among the subtitles of the article. In this regard, the economics, law, diplomacy, political sciences, philosophy, theology, sociology are emphasized by the examples of what the Ottoman language can earn. The most important need for this is terminology. Otherwise, the publications in these fields are made by historians with amateur curiosity and have deficiencies in nature. After all, it remains side by side as publications that do not have sufficient references and do not rely on methodological assessments. The whole article is basically opening a broader window to inter-disciplinary research in social sciences.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 654
Atıf : 4.377
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q3
339/520

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi