Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 3
DEĞİŞİK IRK KOYUNLARDA PROGESTERON+eCG ile ÖSTRUSLARIN SENKRONİZE EDİLMESİ ve HAYVANLARDA KOLESTEROL ile PROGESTERON SEVİYELERİNİN ARAŞTIRILMASI
2002
Dergi:  
Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada aşım sezonunda değişik ırk koyunlara senkronizasyon amacıyla florogeston asetat+eCG yapılarak bazı reprodüktif parametreler iie gebe hayvanların kolesterol ve progesteron konsantrasyoniarı incelendi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Araştırma Uygulama Merkezindeki 12 Sakız. 15 Akkaraman, 14 İvesi ve 18 Dağlıç koyun (n:59) kullanıldı. Hayvanlar rastgele ikiye ayrıldı ve kontrol grubunda (n:29) bulunanların östrusları arama koçuyla belirlenerek elde aşım yaptırıldı. Deneme grubuna (n:30) ise 40 mg florogeston asetatlı sünger intravaginat yerleştirilerek 14 gün süreyle bırakıldı. Süngeıierin çıkarılacağı gün Sakız'lara 500, diğerlerine 600 IU eCG intramuskuler yapıldı. Östruslar arama koçuyla belirlenerek, 48.-52. saatler arasında elde aşım yaptırıldı. Ayrıca her iki gruptaki hayvanlardan gebelik öncesi dönemde iki kez, gebeliğin 45.. 90. ve 135. günlennde ve postpartum 10.günde kan alınarak kolesterol ve progesteron seviyeleri araştınldı. Deneme ve kontrol gruplarında östrus gözlenme oranı %100.0 olarak belirlenirken, gebelik oranları bakımından gruplar ve ırklar arası farklar Önemli bulunmadı. Her iki grupta da Sakız ırkının kuzu verimi bakımından diğer ırklardan üstün olduğu belirtendi (p<0.05). Koyunlarda ortalama kolesterol değerlen gebelik öncesinde 67.15±2.35-72.26±2.50 mg/dl, gebeliğin 45.günde 64.86+1.63, 90.günde 50.07±2.07 ve 135.günde 62.69±1.63 mg/dl, postpartum 10.günde ise 46.74±1.06 mg/dl tespit edildi. Progesteronun gebelik öncesinde Sakız ırkında yüksek seviyede olduğu gözlenirken, gebelik ilerledikçe dönemler arası progesteron farkları önemli bulundu (p<0.05). Gebelik öncesi 2.dönem hariç diğer dönemlerde kolesterol ve progesteron arasında pozitif korelasyon olduğu belirtendi. Aynca kuzu verimleri ile kolesterol ve progesteron seviyeleri arasında da pozitif bir korelasyon şekillendiği gözlendi. Sonuç olarak aşım mevsiminde porgesteron+eCG uygulamalannın kontrol grubuna göre bir avantaj oluşturmadığı, kolesterol seviyelerinin gebelik dönemi ve kuzu sayısından çok fazla etkilenmediği, progesteron konsantrasyonun gebelik ilerledikçe kuzu sayısına bağlı olmaksızın yükseldiği, ancak birçok faktörün kolesterol seviyesini etkilemesinden dolayı bu ikili arasında belirlenen pozitif korelasyonun pratikte yararlı bilgiler vermeyeceği kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler:

null
2002
Yazar:  
0
2002
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.407
Atıf : 1.279
2023 Impact/Etki : 0.068
Eurasian Journal of Veterinary Sciences