Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 15
Türkiye ve AB’nin Enerji Hedefleri
2019
Dergi:  
Journal of Turkish Operations Management
Yazar:  
Özet:

Ülkelerin gelişimlerininönemli öğesi enerjidir. Özellikle teknolojik gelişim içinde enerji faktörü önemli bir yer tutmaktadır. Ülkelerin amacı; enerji kaynak kullanımını çeşitlendirerek, enerjilerini kesintisiz, temiz, ucuz, güvenilir olarak elde etmektir. 2017 yılında AB içindefazla tüketilen enerji kaynağı petrol olup %78'i ithalat yoluyla karşılanmıştır. AB de kullanılan ikinci kaynak %36 ile doğal gaz olup doğal gazı %32 ile diğer yakıtlar takip etmektedir. Avrupa'nın enerji tüketimi arttıkça bu bağımlılık oranı daha da artmaktadır. Eurostat verilerine göre; AB’nin 2030 yılında enerji ihtiyacının %27’ini doğal gazdan, %34’ünü petrolden, %11’ini nükleer enerjiden, %12’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından ve %16’ını da katı yakıtlardan karşılanması beklenmektedir. Ayrıca AB’nin orta ve uzun vadeli enerji hedefleri “Enerji 2020 Stratejisi” ve “2050 Enerji Yol Haritası” nda tanımlanmıştır. Ükemizin 2023 yılı enerji hedefleri ise Enerji Tabii  Kaynaklar Bakanlığının (ETKB) “Elektrik Enerjisi Piyasası Arz Güvenliği” strateji belgesinde oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında enerji konusunda uzmanlarla görüşülerek 2030 yılında ülkemizin enerji sektöründe kullanılacak enerji kaynakları için yeni bir bulanık çok amaçlı programlama methodu ile bir matematiksel model geliştirilmiş ülkemizin 2030 yılı enerji senaryosu hesaplanmıştır. Çalışmada MATLAB (fuzzy logic toolbox) paket programı ile literaturde pek çok çalışmada kullanılan Mamdani metodu kullanılmıştır. Çalışmada AB enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla üçüncü ülkeler ile uluslararası enerji işbirliğini güçlendirmek için yaptığı enerji anlaşmalar, uyguladığı programları ile AB içinde enerjinin etkin kullanımı ve yenilenebilir kaynaklardan enerji arzının artırılmasını teşvik programları dikkate alınarak AB ve ülkemizin enerji politikaları irdelenerek geliştirilen matematik model ile ülkemizin 2030 yılı enerji hedefi oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Journal of Turkish Operations Management

Dergi Türü :   Uluslararası

Journal of Turkish Operations Management