Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 1
İntraauterin ani bebek ölüm sendromu 3. Basamak Hastane Deneyimi ve Literatürün Gözden Geçirilmesi
2022
Dergi:  
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç 24. hafta sonrası doğan gebeliklerde intrauterin fetal ölüm vakalarının demografik verileri, perinatal sonuçları değerlendirmek, perinatal mortalite ile ilgili risk faktörlerini araştırmak ve literatür eşliğinde katkıda bulunan etyolojik faktörleri incelemek. Gereç-Yöntemler 2019 Ocak -2022 Ocak arası üçüncü basamak eğitim araştırma hastanesinde doğum yapan intrauterine ani bebek ölüm sendromu ile gelen (24 ila 43 hafta) bebeklerin retrospektif bir kohort analizinin yapılması planlandı. Hastane veri tabanı ve patolojik, klinik ve biyokimyasal veriler tüm vakalar için gözden geçirildi. Hastaların demografik verileri, gebelik haftası, yenidoğan ağırlık ve cinsiyetleri, doğum şekilleri, fetal anomali varlığı, gebelikteki izlem sayısı, bir önceki gebeliği arasındaki süre değerlendirildi. İntrauterin ölüm nedenleri belirli olanlar ve açıklanamayan intrauterin ölüm olarak gruplandırıldı. Kategorik veriler Fisher'in kesin testi kullanılarak analiz edildi ve %5 düzeyi anlamlı kabul edildi. Bulgular 2019-2022 Ocak aralığında toplamda 4962 doğum hastanemizde oldu. Bu dönemde intrauterine ani bebek ölümü (AİÖS) ile gelen ve doğum yapan 35 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastalardan intrauterin fetal ölüm insidansı 1000 gebelikte 7.05'tir. En fazla ölü doğum 14 vaka ile 2020 yılında oldu. Ölü doğumlar vakaların % 54.2’sinde nedeni saptanamamış olup, ikinci sıklıkta plasental/kord faktörler (%22.8), üçüncü sıklıkta Mekonyum aspirasyon sendromu (MAS) % 14.2 'sinden sorumluydu. Annelerin yaş, gebelik haftası, fetüs ağırlığı (kg) sırasıyla 29.49, 32.69 ve 1897.03 olarak bulundu. Term ölü doğumların yaklaşık %91'i geç kayıt yaptıran veya doğum öncesi bakımı olmayan takipsiz gebelerdi. Açıklanamayan ölü doğumların %74.3’ü TC vatandaşı, % 25.7’si göçmenlerden (Suriye, Irak ve Arap) oluşturmakta idi. Ölü bebeklerin %57.1’i kız bebek olmakla beraber ve hastaların %54.3’ü sezaryen ile doğum yapmıştı. Annenin bir önceki gebeliği ile ölen bebek arasındaki süre ortalaması 74.45 (ay) gebelikteki izlem sayısı ortalaması 3.60 olarak bulundu. Amnion sıvısında mekonyum mevcut olan fetüslerin çoğu mekonyum aspirasyon sendromundan kaybedildi. Sonuç Çalışmamızda ölü doğumların en sık nedeni açıklanamayan AİÖS’idi. Yüksek riskli gebeliklerin erken tanısı ve önlemlerin erken alınması, AİÖS ile gebelik süreci arasındaki bağlantının belirlenmesi, intrauterin ölüm için risk altındaki gebeleri tahmin etmemize ve fetus ve anne açısından gerekli önlemlerin alınmasını sağlayabilir. Açıklanamayan ölü doğum insidansını en aza indirmek için özellikle term ölü doğum vakalarında daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Intrauterine sudden baby death syndrome 3. Hospital Experience and Literature Review
2022
Yazar:  
Özet:

The aim is to evaluate the demographic data of cases of intrauterine fetal deaths in pregnancies after the 24th week, perinatal results, to investigate risk factors related to perinatal mortality and to study the ethological factors contributing to literature. Tools-Methods 2019 January - January 2022 Third Stage Training Research Hospital has planned to conduct a retrospective cohort analysis of infants with intrauterine abrupt death syndrome (24 to 43 weeks) coming from birth. The hospital database and pathological, clinical and biochemical data were reviewed for all cases. The demographic data of patients, the week of pregnancy, the weight and gender of the newborn, the forms of birth, the presence of fetal anomalies, the number of observations in pregnancy, the period between the previous pregnancy, were assessed. The causes of intrauterine death were grouped as specific and unexplicable intrauterine death. Categorical data were analyzed using Fisher's accurate test and the 5% level was considered meaningful. The findings were in total 4962 births in our hospital between January 2019 and 2022. During this period, 35 patients who came and were born with an intrauterine sudden baby death (AIDS) were included in the study. The incidence of intrauterine fetal death in these patients is 7.05 per 1000 pregnancies. The number of deaths was 14 in 2020. In 54.2% of cases, the cause of dead births was uncovered, in the second majority plasental/cord factors (22.8%), and in the third majority, Meconyum aspiration syndrome (MAS) was responsible for 14.2% of the cause. The mother’s age, pregnancy week, fetal weight (kg) were found at 29.49, 32.69 and 1897.03 respectively. Approximately 91% of dead births were late-registered or unfollowed pregnancies. 74.3 percent of untold births were TC citizens and 25.7 percent were immigrants (Syria, Iraq and Arabs). 57.1 per cent of the dead were girls and 54.3 per cent of the patients were caesarine-born. The average time between the mother's previous pregnancy and the deceased baby was 74.45 (month) and the average number of observations in the pregnancy was 3.60. The majority of the fetus present in the amnion fluid was lost from the syndrome of the amnion aspiration. The result in our study was the most unclear cause of dead births. Early diagnosis of high-risk pregnancies and early taking of measures, determining the connection between HIV and pregnancy process, can ensure that we predict pregnancies at risk for intrauterine death and take the necessary measures for the fetus and mother. To minimize the unexplicable death incidence, more research is needed, especially in the term dead birth cases.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 394
Atıf : 156
2023 Impact/Etki : 0.021
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi