Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Çocuk hastada primer hiperparatirodizmin ağız içi belirtisi olarak periferal dev hücreli granülom: Bir olgu sunumu
2016
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Özet:

Periferal dev hücreli granülom (PDHG) çoğunlukla dişetinde kırmızı ya da mavimsi mor renkli nodüler kitleler şeklinde görülür. PDHG histolojik olarak mezenkimal hücrelerden yoğun bağ dokusu içinde çok çekirdekli dev hücre proliferasyonu ile karakterizedir. Bu histolojik görüntüsü hiperparatiroidizmin karakteristik özelliklerinden olan “kahverengi tümör” ile benzerlik gösterir. Bu olgu raporunda, 43 ve 44 numaralı dişlerin interdental dişetinde lokalize dişeti büyümesi bulunan 11 yaşında kız çocuğunun klinik ve histolojik bulgularıyla periodontal tedavisi sunuldu. Radyografik bulgular normaldi. Hastaya ağız hijyeni eğitimi, diş ve kök yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi işlemlerini içeren başlangıç periodontal tedavi uygulandı. Boyutları 0,9X0,6X3 cm olan lezyon eksize edilerek çıkarıldı ve takiben damaktan elde edilen serbest dişeti grefti ile yumuşak dokunun rekonstrüksiyonu gerçekleştirildi. Hematoksilen-eozin boyamayla incelenen kesitlerde histolojik olarak PDHG ile uyumlu, çok katlı epitel tabakasının altında çok çekirdekli dev hücreler ve fibroblastlardan zengin bağ dokusu içeren mavimsi mor renkli nodüler proliferasyon izlendi. Bu bulgu hastanın ayırıcı tanısının hiperparatiroidizm açısından yapılması gerektiğini gösterdi. Pediatrik endokrinolog ile konsülte edilen hastaya yapılan biyokimyasal tetkikler sonucunda hiperkalsemi bulundu ve hastaya hiperparatiroidizm tanısı konuldu. Hasta hiperparatirodizim tedavisi için pediatrik endokrinolog tarafından kontrol altına alındı. Dişeti dokusu 6 aylık takip süresi boyunca herhangi bir rekürrans olmaksızın sorunsuz iyileşme gösterdi.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










7tepe Klinik

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 364
Atıf : 87
2023 Impact/Etki : 0.014
7tepe Klinik