Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 31
 İndirme 5
Yenidoğanlarda Ağrı Yönetiminde Kullanılan Kanıt Temelli Nonfarmakolojik Hemşirelik Uygulamaları
2020
Dergi:  
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan bir bebeğe tanı ve tedavi amacıyla ağrı ve strese neden olan pek çok ağrılı işlem uygulanmaktadır. Bu derlemenin amacı yenidoğanlarda ağrı yönetiminde kullanılan kanıt temelli nonfarmakolojik hemşirelik uygulamalarının incelenmesidir. Bu doğrultuda deneysel randomize kontrollü, meta-analiz ve sistematik derleme sonuçlarına yer verilmiştir. Yöntem: Ağrıyı azaltmada farmakolojik yöntemler kadar nonfarmakolojik yöntemler üzerinde de durulmaktadır. Kullanılan farmakolojik yöntemlerin solunum depresyonu, hipotansiyon gibi yan etkileri olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle nonfarmakolojik yöntemler, yenidoğana uygulanan minör invazif işlemlerde ağrı kontrolü için değerli alternatiflerdir. Bulgular: Akut ağrılı işlemlerde ağrı davranışlarını yönetmede preterm ve term yenidoğanlarda farklı nonfarmakolojik yöntemlerin kullanılabileceğine dair önemli ölçüde kanıtlar olduğu belirtilmiştir. Yenidoğanlarda sık tekrarlanan topuk kanı alma, aspirasyon gibi ağrılı işlemler sırasında uygulanan nonfarmakolojik yöntemlerin ağrıyı azaltmada etkili olduğu bulunmuştur. Bu yöntemler arasında masaj, kanguru bakımı, müzik dinletme, sukroz, emzik verme, sarmalama, prone pozisyonu, anne sütü/emzirme, dokunma-kucaklama, cenin pozisyonu verme, çevresel uyaranları azaltma ve bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım uygulamaları sayılabilir. Sonuç: Etkili ağrı yönetimi için yenidoğanların yaşadığı ağrının doğru ve zamanında tanımlanması önemlidir. Yenidoğan hemşireleri ağrıyı önlemeli, ağrıyı değerlendirmeli, kanıta dayalı uygulamalara daha fazla yer vermeli, etkili farmakolojik ve nonfarmakolojik ağrı yönetimi stratejilerini uygulayarak, bakım planını sürekli olarak değerlendirmelidir. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kanıt, Nonfarmakolojik Hemşirelik Uygulamaları, Yenidoğan

Anahtar Kelimeler:

Proof-based non-pharmacological nursing applications used in pain management in newborns
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Many painful procedures that cause pain and stress for the purpose of diagnosing and treating a baby in the newborn intensive care unit are applied. The purpose of this collection is to study non-pharmacological nursing practices based on evidence used in pain management in newborns. In this direction, the experimental randomized controlled, meta-analysis and systematic aggregation results were included. Method: The pain is focused on non-pharmacological methods as farmacological methods. The pharmacological methods used are indicated to have side effects such as respiratory depression, hypotension. Therefore, non-pharmacological methods are valuable alternatives for pain control in minor invasive processes applied to the newborn. The findings: In the management of pain behaviors in acute pain processes, there is significant evidence that different non-pharmacological methods can be used in premature and term newborns. Non-pharmacological methods used during painful processes, such as repeated bacterial blood intake, aspiration, in newborns have been found to be effective in reducing pain. These methods include: massage, kanguru care, listening to music, sukrosis, breastfeeding, swelling, prone position, breast milk / breastfeeding, touch-kicking, breastfeeding position, reducing environmental stimuli and individualized developmental care practices. The result: It is important to properly and timely identify the pain that newborns experience for effective pain management. Newborn nurses should prevent pain, evaluate pain, give more space to evidence-based practices, implement effective pharmacological and non-pharmacological pain management strategies, and constantly evaluate the care plan. Keywords: pain, evidence, non-pharmacological nursing applications, newborn

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 516
Atıf : 1.836
2023 Impact/Etki : 0.067
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi