Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
Ekonomik Politika Belirsizliği Ve Dış Ticaret İlişkisi: G-7 Ülkeleri Örneği
2024
Dergi:  
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ekonomik politika belirsizliğinin farklı makro ekonomik değişkenler üzerinde etkili olabilmektedir. Küreselleşmenin hız kazandığı ve ülkelerin birbirleriyle olan iktisadi ilişkilerinin artmasıyla birlikte küresel ticaret, ekonomilerde meydana gelebilecek belirsizlik ortamlarından ciddi derecede etkilenebilmektedir. Literatürde ekonomik politika belirsizliği ve dış ticarete etkileri bakımından genel bir kanı bulunmamaktadır. Ancak genel yargı belirsizliklerin ticaret üzerinde olumsuz bir etki yarattığıdır. Bu çalışmanın amacı G-7 ülkeleri için ekonomik politika belirsizliğinin dış ticaret üzerindeki etkilerini, 1997-2021 dönemine ait yıllık verileri kullanarak panel veri analizi tekniğiyle araştırmaktır. İlk olarak panel tahmin yöntemi için ön testler yapılmıştır. Bulunan sonuçların ardından panel birim kök teslerinden Pesaran (2007) CIPS testi kullanılmıştır.Ardından Driscoll\Kraay tesadüfi etkiler dirençli tahmincisinin kullanılmasının kararına varılmıştır. Araştırma sonucuna göre, ekonomik politika belirsizliği ve dış ticaret arasında negatif, ekonomik büyüme ile dış ticaret arasında pozitif istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ekonomik politika belirsizliğinde meydana gelen %5’lik artış dış ticaret üzerinde %-0.06’lık azalışa neden olmuştur. Ekonomik büyümede gerçekleşen %1’lik artış dış ticaret üzerinde %0.97’lik artışa neden olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Economic Policy Uncertainty and Foreign Trade Relationship: The Example Of G-7 Countries
2024
Yazar:  
Özet:

Economic policy uncertainty can have an impact on different macroeconomic variables. As globalization accelerates and the economic relations between countries increase, global trade can be seriously affected by the uncertainties that may occur in economies. There is no general consensus in the literature regarding economic policy uncertainty and its effects on foreign trade. However, the general judgment is that uncertainties have a negative impact on trade. The aim of this study is to investigate the effects of economic policy uncertainty on foreign trade for G-7 countries with the panel data analysis technique, using annual data for the period 1997-2021. First, preliminary tests were conducted for the panel estimation method. Following the results, Pesaran (2007) CIPS test, one of the panel unit root tests, was used. Then, it was decided to use the Driscoll\Kraay random effects robust estimator. According to the results of the research, a negative, statistically significant relationship was found between economic policy uncertainty and foreign trade, and a positive, statistically significant relationship between economic growth and foreign trade. A 5% increase in economic policy uncertainty caused a -0.06% decrease in foreign trade. A 1% increase in economic growth caused a 0.97% increase in foreign trade.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 406
Atıf : 1.073
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q3
310/520

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q3
155/239

Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi