Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 33
 İndirme 7
Türk Roman Eleştirisinde İki Kadın: Suat Derviş ve Behice Boran’ın Tatarcık Roman Eleştirilerinin Karşılaştırmalı Analizi
2019
Dergi:  
Folklor/Edebiyat
Yazar:  
Özet:

Bu makale, Suat Derviş ve Behice Boran’ın, 1940’ların başında yazdıkları roman eleştirilerini karşılaştırmayı hedeflemektedir. Kendisi de roman yazarı olan Suat Derviş, bir dönem çıkardığı Yeni Edebiyat dergisinde, sosyolog Behice Boran ise bir grup arkadaşıyla çıkardığı Yurt ve Dünya dergisinde roman eleştirileri yazmıştır. Biri yazar diğeri sosyolog olan bu iki kadının Halide Edip Adıvar’ın Tatarcık romanına aynı dönemde eleştiri yazmaları ise kadın, kadın edebiyatı ve edebiyat eleştirisi bağlamında ele alınması gereken çarpıcı bir veri sunmaktadır. Makalede, Suat Derviş ve Behice Boran’ın roman eleştirilerindeki benzerlikler ve farklılıklar, Halide Edip’in Tatarcık romanı merkeze alınarak analiz edilmektedir. Toplumcu gerçekçi edebiyat eleştirisi gözlüğünden yazdıkları roman eleştirilerinde, Suat Derviş ve Behice Boran roman karakterlerinin sosyal çevrelerinin tipik örneği olup olmadığına bakmışlar, romanda toplumsal fayda aramışlardır. Behice Boran’ın,Halide Edip’in kadın roman kahramanlarını analiz edişinde ve kadın romancıların aşk romanlarını ele alışında, o dönemde henüz ortaya çıkmamış olsa da, feminist edebiyat eleştirisine yakınlık vardır. Roman eleştirilerinde kadın konusuna eğilmemekle birlikte Suat Derviş, çoğunluğu erkek olan edebiyat eleştirmenlerince romanları yok sayılan bir kadın yazar olarak feminist edebiyat eleştirisinin ilgi alanına girmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Two Women in Turkish Roman Criticism: Suat Derwish and Behice Boran's Tatarcık Roman Criticism Comparative Analysis
2019
Yazar:  
Özet:

This article aims to compare the criticisms of Suat Derwish and Behice Boran in the early 1940s. Suat Derviş, a novel writer, has written a novel criticism in the New Literature magazine, and the sociologist Behice Boran has written a novel criticism in the Yurt and World magazine, which he has published with a group of friends. The two women, one writer and the other sociologist; the criticism of Halide Edip Adıvar's Tatarcık novel in the same period, provides a stunning data that needs to be addressed in the context of women's literature and literary criticism. In the article, the similarities and differences in Suat Derwish and Behice Boran's novel criticism are analyzed by taking Halide Edip's Tatarcık novel to the center. In their novel criticisms, which they wrote from the eye of social realistic literature criticism, they looked at whether Suat Derviş and Behice Boran's novel characters were a typical example of their social environments, they sought social benefit in the novel. Behice Boran, analyzing Halide Edip's female novel heroes and addressing female novelists' love novels, though it has not yet appeared in that period, has a close proximity to feminist literary criticism. While not inclined to the topic of women in the novel criticism, Suat Derwish, a majority of the literary criticists, is a feminist literary criticism as a female writer who has not counted the novels.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Folklor/Edebiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 984
Atıf : 2.484
2023 Impact/Etki : 0.17
Folklor/Edebiyat