Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 23
 İndirme 3
Türkiye’de Ana İklim Tiplerini Karakterize Eden Belli Başlı Ağaç Türlerinin Cbs İle Analizi
2010
Dergi:  
TÜBAV Bilim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye'nin dünya üzerindeki konumu, coğrafi özelliklerinin meydana getirdiği iklim farklılıkları, zaman içinde meydana gelen iklim değişiklikleri ve beşeri etkenler; doğal bitki örtüsünde ağaç, ağaççık veya çalı, formasyonu gibi çok çeşitli bitki topluluklarını oluşturmaktadır. Bu etkenler, endemik türlerin oluşumuna ve bunların yayılış alanlarının parçalanarak relikt türlerin oluşmasına da neden olmuştur. Orman formasyonları, ülkemizin kuzey ve güneyindeki dağlık sahalar ile Batı Anadolu dağları üzerinde geniş bir yayılışa sahiptir. Nemli, yarı nemli ve kurakçıl karakterdeki bu ormanlar coğrafi yayılışları, fiziksel ve ekolojik özellikleri yönünden birbirinden farklı ağaç cinsleri ve türlerinin oluşmasını sağlamıştır. Öyle ki, meşe gibi bazı türler geniş yayılış gösterir ve çeşitli türler ile temsil edilir. Buna karşılık Anadolu Kestanesi’nin ise tek doğal türü ülkemizde bulunur. Ülkemiz konumu ve çok çeşitli yeryüzü şekilleri sonucunda meydana gelen farklı iklim özellikleriyle 3 makro klima alanına ve bunların lokal şartlara bağlı olarak değişmesiyle 7 iklim bölgesine ayrılmaktadır. Bu nedenle ülkemizde Avrupa- Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan flora bölgeleri oluşmuştur. Dolayısıyla her bir iklim ve flora bölgesinin karakteristik ağaç türleri meydana gelmiş, böylece iklim bölgelerini karakterize eden asli ağaç türleri ortaya çıkmıştır. Örneğin; kızılçam (P. Brutia), Toros sediri (Cedrus libani) - Akdeniz, sarıçam (P. sylvestris) ve meşe (Quercus) - karasal, doğu kayını ( Fagus orientalis) ve kızılağaç ( Alnus glutinosa) – Karadeniz iklim bölgelerinin asli ağaç türlerini oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












TÜBAV Bilim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 261
Atıf : 2.103
TÜBAV Bilim Dergisi