Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 4
Comparison of Remote Sensing Classification Techniques for Water Body Detection: A Case Study in Atikhisar Dam Lake (Çanakkale)
2019
Dergi:  
Cumhuriyet Science Journal
Yazar:  
Özet:

Su kaynakları yönetimi günümüzün en önemli konularının başında gelmektedir. Su kütlelerinin varlığının tespitinde uydudan uzaktan algılama başarı ile kullanılmaktadır. Bu çalışmada, (1) normalize edilmiş fark su indisi (NDWI), (2) destek vektör makinaları (DVM), (3) coğrafi nesne-tabanlı görüntü analizi (GEOBIA) ve NDWI destekli GEOBIA (GEOBIA_NDWI) uzaktan algılama yöntemleri su kütlesini belirleyebilmek için incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye’nin Çanakkale İl’inin Merkez İlçe’sinin tek su kaynağı olan Atikhisar Baraj Gölü çalışma alanı olarak tercih edilmiştir. Uzaktan algılama verisi olarak, 2013 ve 2017 yılları arasında temin edilmiş, dokuz adet çok zamanlı Landsat-8 Operational Land Imager (OLI) multispektral uydu görüntüsü kullanılmıştır. Kullanılan yöntemlerden elde edilen sonuçların doğruluk analizi için, yerinde ölçülen göl alanı değerleri kullanılmıştır. Bu çalışmada ele alınan ana konular şu şekilde sıralanabilir: (i) Piksel tabanlı sınıflandırma DVM mi yoksa nesne tabanlı sınıflandırma GEOBIA mı su kütlesi belirlemede daha başarılıdır?, (ii) Görüntü sınıflandırma yöntemleri mi (DVM ve GEOBIA) yoksa su indisi mi (NDWI) su kütlesi belirlemede daha başarılıdır? ve (iii) NDWI’ın GEOBIA_NDWI sınıflandırmasına su kütlesi belirlemede katkısı nedir? Sonuçlar meteorolojik etkenlerin ve sulamanın göldeki değişimlerde etkili olduğunu göstermektedir. NDWI göl alanı belirlemede daha başarılı bulunmuştur ve göl sınırı belirlemede daha iyi sonuç vermektedir. Ek olarak, NDWI göl kenarında su ile temas eden sınıfları daha iyi ayırabilmektedir. Nesne tabanlı GEOBIA suyla temas eden arazi örtüsü sınıflarını piksel tabanlı DVM’den daha iyi ayırabilmektedir. GEOBIA_NDWI sonuçları standart nesne tabanlı sınıflandırmadan daha doğrudur. NDWI ve GEOBIA_NDWI sonuçlarında göl alanı dışında su olarak atanmış piksel sayısı daha azdır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cumhuriyet Science Journal

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.227
Atıf : 636
2023 Impact/Etki : 0.077
Cumhuriyet Science Journal