Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 126
 İndirme 12
VÜCUT GELİŞTİRME SPORU İLE İLGİLENEN KİŞİLERDE KAS YOKSUNLUĞU BELİRTİLERİNİN İNCELENMESİ: SAMSUN İLİ ÖRNEĞİ
2020
Dergi:  
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Vücut geliştirme sporcularında kas yoksunluğu problemi görülebilmektedir. Bunun bilinçsiz ergojenik yardımcı kullanımı, aşırı egzersiz yapma ve kötü beslenme davranışları ile ilişkili olabileceği öne sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı vücut geliştirme yapan kişilerde kas yoksunluğu (kas dismorfisi) belirtilerini araştırmaktır. Çalışma, Samsun ilinde, en az 3 yıl vücut geliştirme sporunu yapan, 18-45 yaş aralığındaki 100 erkek gönüllü katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırmaya katılan bireylere, kişisel ve demografik bilgilerini, beslenme alışkanlıklarını ve besin tüketim bilgilerini, vücut geliştirme sporu ile bilgileri ve sporcu destek ürün kullanım bilgilerini içeren bir anket ve Kas Yoksunluğu Ölçeği (KYÖ) ve Kendini Fiziksel Tanımlama Envanterinin (PSDQ) 3 alt ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik analizi, t testi, tek yönlü varyans analizi ve pearson çarpım momentler korelasyon analizi kullanılmıştır. Bireylerin kas yoksunluğu ortalama puanı 3,60±0,86, Kas Yönelimli Beden İmaj Tutumları (KYBİT) alt boyut ortalama puanı 3,34±1,13, Kas Geliştirme Davranışı (KGD) alt boyut ortalama puanı 3,95±0,97 olarak bulunmuştur. Toplam ölçek puan ortalaması ise 50,4±12,1’dir. Bireylerin %53’ünün, KYÖ ortalama puanından (X>3,6) ve %51’inin, KGD alt ölçeğinin ortalama puanından (X>3,95) daha yüksek bir ortalamaya sahiptir. Toplam ölçek puanına bakıldığında ise bireylerin %53’ü toplam ölçek puanından(X>50,46) daha fazla puan almıştır. Vücut geliştirme sporuyla ilgilenme süresi ve bu sporun yapılma sıklığı ile kas yoksunluğu arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p=0,264 p=0,87 p>0,05). Ergojenik yardımcıları sıklıkla kullanan bireylerde kas yoksunluğu puanının daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, vücut geliştirme sporcularının kas yoksunluğu semptomlarını gösterebildiği ve genç yaştaki sporcularda anlamlı olmasa da semptomların daha fazla olduğu, bu semptomlara sahip kişilerin ergojenik yardımcıları daha fazla kullandığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Body Development Sports Interested in Persons: Samsuni Example
2020
Yazar:  
Özet:

In bodybuilding athletes, muscle deficiency can be seen. It is suggested that this may be associated with unconscious ergogenic aid use, excessive exercise and poor nutritional behaviors. The purpose of this study is to investigate the symptoms of muscle deficiency (muscle dysmorphy) in people who develop the body. The study was conducted with 100 male volunteers between the ages of 18 and 45 who have been involved in bodybuilding for at least 3 years in the Samsun province. The researchers received a survey that included their personal and demographic information, eating habits and nutritional consumption information, bodybuilding sports and sports support product use information, and the 3 sub-scale of the Muscle Deficiency Scale (MOS) and Self-Physical Identification Reserve (PSDQ). Data analysis used visual statistical analysis, t test, one-way variance analysis, and pearson breakthrough moments correlation analysis. The individual's muscle deficiency average score was 3.60±0.86, the low-dimensional score of muscle-oriented body image attitudes (KYBITs) was 3.34±1.13, the low-dimensional score of muscle development behavior (KGDs) was 3.95±0.97. The total scale score average is 50,4±12,1. 53% of individuals have an average higher than the average score (X>3.6) and 51% higher than the average score (X>3.95) of the KGD sub-scale. In terms of the total scale score, 53% of individuals received more points than the total scale score (X>50.46). There was no significant difference between the time of exercise and the frequency of exercise and muscle deficiency (p=0,264; p=0,87 p>0,05). It has been shown that people who frequently use ergogenic assistants have a higher score of muscle deficiency. As a result, it has been determined that bodybuilding athletes can show symptoms of muscle deficiency and although it is not meaningful in young athletes, there are more symptoms, and that people with these symptoms use more ergogenic assistants.

Anahtar Kelimeler:

An Investigation Of Muscle Dysmorphia Symptoms In Individuals Related In Bodybuilding Sports: Samsun Province Example
2020
Yazar:  
Özet:

The problem of muscle dysmorphia can be seen on bodybuilders. It has been suggested that this may be associated with unconscious use of ergogenic aids, excessive exercise, and bad nutrition behavior. A survey was conducted in Samsun among 100 male volunteers who were ages between 18-45 and spent at least 3 years in bodybuilding. The survey questions which including participant’s personal and demographic data, their nutritional habits and knowledge about the sport of bodybuilding and the use of ergogenic aids and Drive for Muscularity Scale (DMS) and subscales of Physical Self-Description Questionnaire (PSDQ) were performed on the volunteers. Descriptive statistical analysis, t test, one-way analysis of variance and pearson product moment correlation analysis were used for data analysis.The mean DMS score was found to be 3.60 ± 0.86, while the mean subscale score for Muscularity-Oriented Body Image Attitudes (MBIA) was found to be 3.94 ± 1.13, and score for Muscle Development Behaviors (MDB) was found to be 3.95 ± 0.97. The mean of total scale score was 50.4 ± 12.1. 53% of individuals had a higher score of DMS than the mean score (X> 3,6), and 51% of the individuals had a higher mean score of MDB subscale(X> 3,95). When the total scale score was examined, 53% of the individuals scored more than the total scale score (X> 50.46). There was no significant difference between muscle dysmorphia and the duration and frequency of the exercise training (p = 0.264; p = 0.87 p> 0.05). There was observed that the score of DMS was higher in the individuals who frequently used ergogenic aids. As a result, it was determined that bodybuilders tend to show more muscular dysmorphic symptoms. While the symptoms are often seen in young people, it was also determined that bodybuilders with these symptoms are more likely to use ergogenic aids.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 774
Atıf : 7.380
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi