Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Enflasyonun Katılım Bankalarının Fon Arzı Üzerindeki Etkisi: ARDL Yaklaşımı ile Türkiye Üzerine Bir Uygulama
2024
Dergi:  
Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Fiyat istikrarını tehdit eden temel ekonomik değişken enflasyondur. Enflasyon, bir ülkede yaşayan her bireyin yaşam standartlarının kalitesini doğrudan etkilediği için ekonomiler için en önemli sorunlardan biridir. Bu çalışmanın amacı, enflasyonun katılım bankalarının fon arzı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankalarının piyasaya arz ettikleri fon tutarları ile TÜFE değerleri arasındaki ilişki 2012-2022 dönemi için aylık frekansta incelenmiştir. Serilerin durağanlığını belirlemek için yapısal kırılmalı ADF birim kök testi kullanılmış ve tahmin modeli olarak ARDL tercih edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre enflasyon kısa vadede katılım bankalarının fon arzını olumsuz etkilemektedir. Diğer taraftan, enflasyon ile katılım bankaları fon arzı arasında uzun dönemde pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, enflasyonist bir ortamda katılım bankalarının piyasalara kullandırdıkları krediler U-şeklinde önce azalan, sonra artan bir seyir izlemekte ve enflasyon oranlarındaki artışlar katılım bankalarının kredi büyümesini tehdit etmektedir. Bütün bunlara ek olarak çalışmanın sonuçları Türkiye’de katılım bankalarının finansal piyasaların dışında kalmaması için enflasyon oranlarının ılımlı bir düzeye getirilmesinin gerekliliğine işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Inflation On Fund Supply Of Participation Banks: An Application To Turkiye With Ardl Approach
2024
Yazar:  
Özet:

The primary economic variable that threatens price stability is inflation. Since inflation directly affects the quality of life standards of every individual living in a country, it is one of the most important problems for economies. The aim of this study is to investigate the effect of inflation on the fund supply of participation banks. The relationship between the amount of funds offered to the market by participation banks operating in Turkey and the CPI values were analyzed at monthly frequency for the period between of 2012-2022. In order to determine the stationary of the series, the structural break ADF unit root test were used and ARDL were preferred as the estimation model. According to the results of the analysis, inflation affects the fund supply of participation banks negatively in the short term. On the other hand, a positive significant relationship between inflation and participation banks fund supply was found in the long run. All in all in an inflationary environment, the loans offered by the participation banks to the markets follow a U-shaped trend, first decreasing and then increasing and increases in inflation rates threaten the credit growth of participation banks. In addition, we pointed out that it is a necessity to bring inflation rates to a modarate level so that participation banks are not excluded from financial markets in Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 2.230
2023 Impact/Etki : 0.312
Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi