Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Gebelik ve Emzirme Döneminde Yakın Eş Şiddetinin Maternal/Fetal Sağlığa ve Beslenmeye Etkileri
2020
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Şiddet, en az insanlık tarihi kadar eski olmasına rağmen, özellikle son yüzyıla kadar ciddi bir sorun olarak algılanmamıştır. Ancak değişik nedenlerle her gün artarak yaşanılan ve günlük hayata neredeyse yerleşme boyutuna gelen şiddet, bireysel şiddetten kolektif şiddete her boyutta ortaya çıkmaktadır. Her yıl bir milyondan fazla kişi, uygulanan şiddet sonucu hayatını kaybetmektedir. Gebelik, özellikle de planlanmamış bir gebelik ise aile içi şiddet için önemli bir risktir. Gebelik sırasında aile içi şiddet, özellikle düşük gelirli ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak rapor edilmektedir. Gebelik döneminde yakın eş şiddeti, hem gebelik hem de emziklilik döneminde anne ve çocuktaki beslenme ve sağlık sorunları ile yakından ilişkilidir. Raporlar, gebelikte bazı sağlık sorunları ile birlikte obstetrik komplikasyonlar, psikolojik sorunlar, erken doğum, fetal büyüme geriliği ve fetal/yeni doğan mortalitesini işaret etmektedir. Mevcut araştırmalar, gebelik döneminde maruz kalınan şiddet ile besin güvencesi, malnütrisyon, yetersiz doğum öncesi bakım, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi olumsuz sonuçların ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca, gebelikte şiddet gören anneler ve çocuklarıyla yapılan çalışmalarda, çocukların gelişimsel, sosyo-duygusal ve davranışsal problemler açısından daha fazla risk altında olduğu gösterilmektedir. Farklı ülkelerde yapılan çalışmalarda yakın eş şiddetinin yüksek prevalansına rağmen, şiddete maruz kalan annelerden doğan bebeklerin uzun dönem sonuçları yeterince araştırılmamıştır. Yakın eş şiddetinde azalma, sadece kadınların refahını ve sağlığını iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda çocuğun büyüme ve gelişimini de olumlu yönde etkiler. Bu derlemenin amacı, gebe kadınlara uygulanan şiddetin, gebelik ve emziklilik dönemlerinde, anne ve çocuğun sağlığı ile beslenmesine olan etkilerini tartışmaktır.

Anahtar Kelimeler:

The effects of close spouse violence during pregnancy and breastfeeding on maternal/fetal health and nutrition
2020
Yazar:  
Özet:

Although violence is at least as old as human history, it has not been perceived as a serious problem, especially until the last century. But violence, which is experienced every day for different reasons, and which is almost settled in the daily life, comes from individual violence to collective violence in all dimensions. Every year, more than a million people die as a result of violence. Pregnancy, especially unplanned pregnancy, is a significant risk for domestic violence. Family violence during pregnancy is as a major public health problem, especially in low-income countries. Nearly sexual violence during pregnancy is closely related to the nutritional and health problems of the mother and child during both pregnancy and breastfeeding. The reports, along with some health problems during pregnancy, indicate obstetric complications, psychological problems, premature birth, fetal growth tension and fetal/neonatal mortality. Current research shows that the severity exposed during pregnancy is associated with negative consequences such as nutritional security, malnutrition, insufficient pre-born care, premature birth and low birth weight. Moreover, studies with mothers and children who suffered violence during pregnancy show that children are at greater risk in terms of developmental, socio-emotional and behavioral problems. Despite the high prevalence of close gender violence in studies in different countries, the long-term results of babies born from mothers exposed to violence have not been sufficiently studied. The decrease in intimate sexual violence not only improves the well-being and health of women, but also positively affects the growth and development of the child. The purpose of this collection is to discuss the effects of violence applied to pregnant women, during pregnancy and breastfeeding periods, on the health and nutrition of the mother and child.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.918
2023 Impact/Etki : 0.103
Beslenme ve Diyet Dergisi