Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
AİLE TEMELLİ SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDAN YARARLANAN EBEVEYNLERİN STRESLE BAŞ ETME BİÇİMLERİ
2024
Dergi:  
Toplum ve Sosyal Hizmet
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, aile temelli sosyal hizmet uygulamasından (Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti) yararlanan ebeveynlerin baş etme stratejilerinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Mevcut çalışma, niteliksel yöntemle kurgulanmıştır. Bu kapsamda destekten yararlanan 30 ebeveyn (22 anne, 1 üvey anne, 4 babaanne, 1 baba, 1 amca, 1 hala) ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler neticesinde elde edilen veriler, iki tema (problem odaklı baş etme biçimi ve duygusal odaklı baş etme biçimi) ve altı alt tema (psikolojik ve/veya psikiyatrik destek alma; enformel ve formel kurumlardan yardım alma; tinsellik; başkasını suçlama; çocuklar için güçlü durma; sorunu gizleme) bağlamında analiz edilmiştir. Katılımcılar, problem odaklı baş etme yöntemi olarak psikiyatrik ve psikolojik destek alma, sosyal destek mekanizmalarını kullanma, STK’lar ile etkileşim ve resmî kurumlardan yardım arama davranışlarını kullanmışlardır. Diğer taraftan duygu odaklı baş etme yönteminin çoğunlukla tinsel temelli olduğu görülmüştür. Özellikle kadercilik ve “ben ne yapabilirim ki” algısının özneler arasındaki yaygınlığı, dikkat çekicidir. Kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olmadığını düşünen öznelerde bu durum, özyeterlilik becerisinin geliş(e)memesine neden olmuştur. Ayrıca çocukların varlığı, öznelerin sorunlarla baş etmelerini kolaylaştıran en önemli faktör olarak yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Parents That Benefit From Family Based Social Work Application Stress Coping Styles
2024
Yazar:  
Özet:

In this study, it is aimed to reveal the coping strategies of parents who benefit from family-based social work (Social and Economic Support Service). The present study was constructed with the qualitative method. In this context, in-depth interviews were conducted with 30 parents (22 mothers, 1 stepmother, 4 grandmothers, 1 father, 1 uncle, 1 aunt) who benefited from the support. The data obtained as a result of the interviews were analyzed in the context of two themes (problem-focused coping style and emotional-focused coping style) and six sub-themes (receiving psychological and/or psychiatric support; getting help from informal and formal institutions; spirituality; blame someone else; stand strong for children; hide the problem). Participants used psychiatric and psychological support, using social support mechanisms, interacting with NGOs and seeking help from official institutions as problem-focused coping methods. On the other hand, it has been observed that emotion-focused coping method is mostly spiritually based. Especially the prevalence of fatalism and the perception of "what can I do" among the subjects is remarkable. In subjects who think that they do not have the right to self-determination, this situation has led to the lack of development of self-efficacy skills. In addition, the presence of children has been interpreted as the most important factor facilitating the subjects' coping with problems.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Toplum ve Sosyal Hizmet

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 742
Atıf : 6.127
2023 Impact/Etki : 0.434
Toplum ve Sosyal Hizmet