Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
Kök Kanal Eğiminin ve Enstrüman Tipinin Apikalden Taşan Debris Miktarına Etkisi
2021
Dergi:  
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı kök kanal eğiminin ve farklı NiTi enstrümantasyon sistemlerinin apikalden taşan debris miktarı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada kök gelişimini tamamlamış 84 adet eğimli ve 84 adet düz kök kanalı kullanıldı. Eğimli ve düz kökler kendi içlerinde 3 gruba ayrılarak, kök kanal şekillendirmeleri Twisted File Adaptive (TFA), ProTaper Next (PTN) ve WaveOne Gold (WOG) sistemleri ile gerçekleştirildi. Her sistemle uygulanan kök kanal şekillendirmesi sırasında apikalden taşan yıkama solüsyonu ve debris önceden ağırlığı belirlenmiş cam tüplere toplandı. Solüsyon buharlaştırıldıktan sonra tüpün ağırlığı 10-5 hassas tartı kullanılarak ölçüldü ve tüpün son ağırlığından ilk ağırlık çıkartılarak taşan debris miktarı belirlendi. Elde edilen veriler t testi ve tek yönlü Anova testi ile değerlendirildi. BULGULAR: Her eğe sistemi için kök kanal eğiminin taşan debris miktarı üzerinde etkisi olmadığı gözlendi (P > 0.05). Tüm sistemlerde debris taşması meydana geldi ve hem eğimli hem de düz köklü dişlerde sistemler arasında istatistiksel fark gözlenmedi (P > 0.05). TARTIŞMA ve SONUÇ: Test edilen farklı kinematiklere sahip tüm eğe sistemlerinin debris ekstrüzyonuna neden olduğu ve kök kanal eğiminin apikal debris ekstrüzyonu üzerinde etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The impact of the root channel edge and the type of instrument on the amount of debris stone from the apical
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction and Purpose: The aim of this study is to evaluate the impact of root channel inclination and different NiTi instrumentation systems on the amount of debris stone from the apical. Method and Requirements: The study completed root development with 84 curved and 84 flat root channels. The roots are divided into three groups, with the root channel formations performed with the Twisted File Adaptive (TFA), ProTaper Next (PTN) and WaveOne Gold (WOG) systems. During the root channel forming applied with each system, the apical stone washing solution and debris weight were collected into pre-defined glass pipes. After the solution was evaporated, the weight of the tube was measured using a 10-5 precision patch, and the amount of debris stone was determined by removing the first weight from the last weight of the tube. The data obtained was evaluated by the t test and the one-way Anova test. NOTE: The root channel curve for each curve system has not been observed to affect the amount of stone debris (P > 0.05). A debris movement occurred in all systems and there was no statistical difference between the systems in both curved and straight rooted teeth (P > 0.05). PROTECTION and RESULTS: All curved systems with different kinematics tested resulted in debris extraction and root canal curved has no effect on apical debris extraction.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 378
Atıf : 496
2023 Impact/Etki : 0.025
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi