Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 60
 İndirme 9
Fatma Aliye Hanım’ın “Muhadarat” ve Jane Austen’nin “Mansfıeld Park” Adlı Romanlarının Karşılaştırmalı İncelemesi
2019
Dergi:  
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalede, Fatma Aliye Hanım’ın Muhadarat’ı ve Jane Austen’in Mansfield Park’ı genel olarak ve özelde erkek kadın ilişkileriyle zaman-mekân bağlamında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. On dokuzuncu yüzyıldan günümüze ayna tutan ve ahlaki değerlere önem veren Fatma Aliye Hanım ve Jane Austen didaktik romanlar yazarak topluma mesajlar vermeye çalışmışlardır. 19. yüzyılın sonunda Muhadarat adlı romanını kaleme alan Fatma Aliye Hanım, Ahmet Cevdet Paşa’nın kızı olması sebebiyle Osmanlı Türk konak hayatını çok iyi bilmektedir. Konaklarda yaşayan kişilerin sosyal konumları ve ilişkileri gerçekçi bir şekilde sergilenen Muhadarat’ta Fatma Aliye Hanım çeşitli entrika ve güç ilişkileri içerisinde o dönemin sosyal hayatını günümüze çok net yansıtmaktadır. Jane Austen ise 19. Yüzyılın başında amiral kardeşinin yanında üst-orta sınıf İngiliz sosyal hayatını iyi tanımış ve Mansfield Park romanında bunu anlatmıştır. Karşılaştırmalı edebiyat çalışmalarına katkıda bulunmak için kaleme alınan bu makalede evlilik, aşk, ihtiras, intikam, gözyaşının konu alındığı romanların ana karakterlerinin farklı sınıflara ait olsalar da zayıf konumlarından toplumun ataerkil, zenginlik ve makamı önceleyen değerlerine eğitim, sabır, azimle karşı koyarak mutluluk ve başarıya erişmişlerdir. Romanlarda Osmanlı ve İngiliz toplumlarının konaklar çevresinde oluşan sosyal hayat açık, sade ve gerçekçi bir dille günümüze yansıtılmıştır. Çalışmamızda öncelikle her iki yazara, eserlerine ve dönemlerine ait bilgi verilmiştir. Daha sonra roman tekniği açısından karşılaştırmalı inceleme yapılıp iki yazarın kendi kültür ve sosyal çevresini yansıttığı, eserlerinde toplumu eleştirel bir bakış açısıyla ele alıp birçok mesaj verdikleri görülmüştür

Anahtar Kelimeler:

A comparative review of Fatma Aliye's "Muhadarat" and Jane Austen's "Mansfüeld Park" novels
2019
Yazar:  
Özet:

In this article, Fatma Aliye’s Muhadarat and Jane Austen’s Mansfield Park are compared in a time-space context with the relationships between men and women in general and in particular. From the nineteenth century to today, Mrs. Fatma Aliye and Jane Austen, who kept a mirror and careful for moral values, tried to give messages to society by writing didactic novels. At the end of the 19th century, Fatma Aliye, who wrote his novel Muhadarat, knows the Ottoman Turkish residence life very well because she is the daughter of Ahmet Cevdet Pasha. The social positions and relationships of people living in the Konak in Muhadarat, which is realistically displayed, Fatma Aliye Mrs. in various intricate and power relationships reflects the social life of that period very clearly to the present day. Jane Austen is 19 years old. At the beginning of the century, along with his brother Admiral, he had a good understanding of the upper and middle-class British social life and described it in the Mansfield Park novel. The main characters of the novels about marriage, love, vigilance, revenge, tears belong to different classes, but from their weak positions, they have achieved happiness and success by resisting education, patience, determination, and the values that prevail society's patriarchal, wealth and authority. In the novels, the social life of the Ottoman and British communities around the hostels is reflected in an open, simple and realistic language to the present day. In our work we first provided information about both writers, their works and their periods. Then a comparative review was made in terms of the novel technique and the two writers reflected their own cultural and social environment, and in their works they addressed society with a critical perspective and gave many messages.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 406
Atıf : 958
2023 Impact/Etki : 0.138
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi