Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 23
 İndirme 4
Hipertansif Hastalarda Kalp Hızı Değişkenliği ile Kardiyovasküler Risk Faktörlerinin İlişkisi
2018
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Birçok kardiyovasküler risk faktörünün bilinmesine rağmen, risk faktörleri olmayan hastalarda da kardiyovasküler hastalıkların gözlenmesi nedeniyle yeni bir takım öngördürücülere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızın amacı kalp hızı ve kalp hızı değişkenliğinin yeni geliştirilmiş olan kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya toplam 63 ardışık hasta dahil edildi. SphygmoCor (AtCorMedical Instruments) markalı tonometri cihazı ile tüm hastaların aortik nabız dalga hızları hesaplandı. Alınan 24 saatlik elektrokardiyografi kayıtlarından yapılan zaman bağımlı kalp hızı analizlerinde ortalama kalp hızı maksimum ve minimum kalp hızları, ortalama RR süreleri, 24 saat triangle index, the mean of the standard deviations for all R-R intervals, standard deviation of all R-R intervals in successive five-minute epochs ve root-mean square differences of successive R-R intervals değerleri elde edildi. Kalp hızı ve kalp hızı değişkenliği ile yeni geliştirilmiş olan kardiyovasküler risk arasındaki ilişki araştırıldı.  Bulgular: Çalışma grubunun nabız ortalaması 84.3±9.5 vuru/dk idi. Ortalama sistolik kan basınçları 141.7±13.5 mmHg, diyastolik kan basınçları 75.3±6.9 mmHg, nabız dalga hızı 5.73 ±0.45 m/sn, ortalama karotis intima-media kalınlığı 0.87±0.09 mm idi. Median gecelik kalp hızına (65 vuru/dk) göre 2 gruba ayrılan hastaların yaş, cinsiyet, kolesterol düzeyleri ve nabız dalga hızları arasında anlamlı farklılık saptanmamakla birlikte karotis intima-media kalınlığı ile gecelik kalp hızı arasında anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Kardiyovasküler hastalığı öngörmede çeşitli girişimsel olmayan tetkikler kullanılmaktadır. Bu tetkiklerin basit olması yanında kardiyovasküler hastalığı tahmin etmede doğruluk oranının da yüksek olması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında kalp hızı ve kalp hızı değişkenliği günlük klinik kullanımda maliyetsiz ölçülebilen, girişimsel olmayan bir yöntem olarak önem kazanmaktadır ve yakın gelecekte kullanımı umut vadetmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship of cardiovascular risk factors with heart rate changes in hypertensive patients
2018
Yazar:  
Özet:

Objective: Although many cardiovascular risk factors are known, a new set of predictors is needed because of the observation of cardiovascular diseases in patients with no risk factors. The aim of our study is to evaluate the relationship between heart rate and heart rate changes with newly developed cardiovascular risk factors. Tools and Methods: A total of 63 consecutive patients were included in the study. SphygmoCor (AtCorMedical Instruments) branded tonometry device calculated the aortic pulse wave speeds of all patients. The time-dependent heart rate analysis of the 24-hour electrocardiography recorded the average heart rate maximum and minimum heart rate, the average RR periods, the 24 hour triangle index, the average of the standard deviations for all R-R intervals, the standard deviation of all R-R intervals in successive five-minute epochs and the root-mean square differences of successive R-R intervals. The relationship between heart rate and heart rate changes and newly developed cardiovascular risk has been studied.  Results: The work group's pulse average was 84.3±9.5 shots/min. The average systolic blood pressure was 141.7±13.5 mmHg, the diastolic blood pressure was 75.3±6.9 mmHg, the pulse wave speed was 5.73 ±0.45 m/s, the average carotis intima-media thickness was 0.87±0.09 mm. There was no significant difference between age, gender, cholesterol levels and pulmonary wave rates of patients divided into 2 groups according to the medium night heart rate (65 bits/min), but there was a significant relationship between the carotis intima-media thickness and the night heart rate. The result: a variety of non-initiative examinations are used in the prediction of cardiovascular disease. These tests are simple, and the accuracy rate in predicting cardiovascular disease should also be high. From this point of view, the heart rate and heart rate variation gain importance as a non-entrepreneurial method that can be measured costlessly in daily clinical use and promises hope for use in the near future.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.169
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi