Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 3
Engelli Bireylerin enerji ve besin ögesi alımlarının referans değerler ile kıyaslanması: Kesitsel bir çalışma
2022
Dergi:  
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, engelli bireylerin beslenme durumlarını değerlendirmek için günlük enerji ve besin ögesi alımlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Örneklem ve Yöntem: Araştırma, Engelli Destek Programı kapsamında [kör hakem değerlendirmesi için kaldırıldı] il merkezindeki 8 özel eğitim, uygulama ve rehabilitasyon merkezinde kesitsel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Engelli bireylerin demografik özellikleri ile günlük enerji ve besin alım düzeyleri sorgulanmıştır. Günlük enerji ve besin ögesi alım durumları öneriler ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Bütün yaş gruplarındaki engelli bireylerin günlük enerji alımları, referans enerji değerinden olumsuz yönde sapmıştır. Karbonhidratlardan gelen enerji değeri düşük, yağlardan gelen ise yüksektir. 14-18 yaş grubundaki erkeklerde vitamin A alımı düşük, 19-30 yaş grubundaki kadınlarda yüksek bulunmuştur. Her iki cinsiyette de 10-30 yaşta B1 vitamini, 10 yaş ve üzerinde folik asit alımı düşük bulunmuştur. Kalsiyum ve magnezyum alımı bütün bireylerin düşüktür. Sonuç: Engelli bireylerin beslenme durumlarının yetersiz ve dengesiz oldukları tespit edilmiş, periyodik olarak değerlendirilmelerinin iyileştirme için önemli rol oynayacağı düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Energy and Nutrient Intakes Of Individuals With Disabilities According To Reference Values: A Cross-sectional Study
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: It was aimed to evaluate the daily intake of energy and nutrients to determine the nutritional status of individuals with disabilities. Subjects and Method: The study was carried out under the Disability Support Program in 8 special education, practice and rehabilitation centres in the city centre of [removed for blind peer review] as a cross-sectional study. The demographic characteristics and daily energy and nutrient intake levels of individuals with disabilities were questioned. Daily energy and nutrient intake levels were compared with recommendations. Results: It has been determined that disabled individuals in all age groups diverged negatively from the reference energy value and the rate of energy of carbohydrates was low, the rate of fat was high. Vitamin A was low in males in the 14-18 age group and high in females in the 19-30 age group. Vitamin B1 in 10-30 years old, folic acid was in ≥10 years of age were low in both genders. Calcium and magnesium were low in both genders in all age groups. Conclusion: It has been determined that disabled people were inadequate and unbalanced, and it was thought that periodic evaluation of nutritional status will play an important role in improving their health.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 216
Atıf : 1.284
2023 Impact/Etki : 0.023
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi