Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 93
 İndirme 12
İsmiyle Müsemma Olmak: Nüvîsî’nin “İstanbul Şehrengizi”nde İnsan Manzaraları
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Hayatı hakkında detaylı bilgiler bulunmayan Nüvîsî’nin 16.yüzyıl şairi olduğu ve Eyüp naipliği yaptığı kaynaklarda kayıtlıdır. Divanı olup olmadığı henüz bilinmemekle beraber, mecmualarda şiirleri mevcuttur. Nüvîsî’nin çalışmamıza konu olan “Şehrengîz-i İstanbul” eseri, yazma halinde Paris Milli Kütüphanesi’nde bulunmaktadır. Eser üzerinde bir tanıtım ve transkripsiyon çalışması yapılmıştır. Mesnevi nazım şekliyle yazılan şehrengiz, 166 beyitten oluşmaktadır. Münacaat, Bahar Tasviri, Sebeb-i Telif, Şehir Tasviri bölümlerinden sonra “Evsâf-ı Hûbân” adıyla asıl konuya geçilmiş burada yer verdiği 27 ismi, mesleklerine göre vasıflandırmış ancak daha çok isimlerinin anlamlarını öne çıkararak anlatmıştır. “İsmiyle müsemma olmak” deyimiyle açıklayabileceğimiz bu durum, şehrengizde bir özellik olarak karşımıza çıkar. Şair, her isme üçer beyit ayırmıştır. Metin incelendiğinde dönemin İstanbul manzarasını insanıyla resmeden bir tabloyla karşılaşırız. Ancak bu tablo, daha çok insanî bir portreyi andırır. Nüvîsî, İstanbul’un mekân tasvirlerini değil; tanıdığı bildiği dostlarının tasvirini vermeyi tercih eder. Sebeb-i telif bölümünde İstanbul için bir şehrengiz yazacağını ve bunun kıyamete kadar kalacağını söyler. İstanbul’un her köşesinde bir köşk, kasır veya saraya rast gelindiğini, sokaklarında her milletten insanla karşılaşıldığını, görkemli camileriyle “en güzel” olduğunu ifade eder. Eser geleneğe uyularak dua ile sonlandırılır. Bu çalışmada özellikle şairin bahsettiği isimlerin meslek ve kişilik hususiyetlerini dikkate alarak devrin insan manzarasını görmeye ve anlatmaya çalıştık. Çalışmada daha çok metin tahlili ve incelemesi yöntemi benimsenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Be Mysemma with the Name: The People's View in "Istanbul City" of Nüvîsî
2020
Yazar:  
Özet:

No detailed information about his life is recorded in the 16th-century poet of Nüvîsî and in the sources he made the Eyup naipeti. Unfortunately, it is not yet known if the poems are present in the poems. The work of Nüvîsî’s work “Şehrengîz-i İstanbul” is written in the National Library of Paris. There was a promotion and translation work on the work. The city of Mesnevi is written in the form of the Nazim, which consists of 166 bytes. Monaco, Spring Painting, Cause-i Copyright, City Painting After Sections " and the worship of the Lord.” The name of the 27 names, which he has found here, has been characterized by his profession, but more has been described by the meaning of his names. This situation, which we can explain with the name of being unknown, is a characteristic of our city. The poet has all three names. When the text is studied, we meet the view of the time of Istanbul with a painting of people. But this picture is more like a human portrait. Nuvîsî prefers not to give the pictures of the place of Istanbul, but to give the pictures of his friends he knows. He says he will write a city for Istanbul in the authorship section and that it will remain until the Day of Judgment. It means that in every corner of Istanbul a corner, burst or palace is found, that people from every nation are met in the streets, and that it is "the most beautiful" with its magnificent mosques. The tradition ends with prayer. In this study, we tried to see and tell the human view of the era, especially taking into account the profession and personality specifications of the names the poet mentioned. In the study, more text assessment and examination methods have been adopted. and p

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 278
Turkish Studies Language and Literature