Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
ÇOCUKLUK ÇAĞI ZEHİRLENMELERİNİN GERİYE DÖNÜK OLARAK İNCELENMESİ
2022
Dergi:  
Genel Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Zehirlenme tiplerinin düzeyini ve etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma Ocak-Temmuz 2019 ayları arasında yapılmıştır. Çocuk acil servise zehirlenme nedeniyle başvuran 107 olgunun hastane kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Analizde tanımlayıcı istatistikler ve tek değişkenli analizlerden Ki-Kare testi kullanılmıştır. Veriler SPSS 20.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Olguların %49.5’i kız cinsiyet, %5.6’sı köy ikametlidir. Zehirlenmelerin %51.4’ü ilkbaharda, 68.2’si oral yolla, %51.4’ü farmakolojik etkenle gerçekleşmiştir. Farmakolojik tipte zehirlenme 6-12 yaş grubunda %17.4 ile diğer yaş gruplarından daha az merkezde yaşayanlarda %60.3 ile ilçede ikamet edenlerden, etkeni oral yolla alanlarda %75.3 ile diğer yollarla alanlardan daha fazla görülmüştür (p<0.05). Zehirlenmeler %33.6 ile en fazla 12.00-17.59 saatleri arasında gerçekleşmiştir. Yaş gruplarına göre incelendiğinde %62.6 ile en fazla 0-5 yaş grubu zehirlenmelerle karşılaşılmaktadır. Olguların %72.0’ında zehirlenme sonrası semptom gelişmiştir. Zehirlenmelerde %79.4 ile en fazla destekleyici tedaviye başvurulmuştur. Zehirlenme sonucu hiçbir olguda ölüm yaşanmamıştır. Sonuçlar: Olguların çoğunluğunda farmakolojik tipte zehirlenme görülmüştür. Kırsalda yaşayan ve 6-12 yaş grubunda olan çocuklarda farmakolojik zehirlenme riskinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, epidemiyoloji, önlem, zehirlenme.

Anahtar Kelimeler:

Retrospective Analysis Of Childhood Poisonings
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim is to determine the extent of the types of poisoning and the factors influencing them. Method: The study was carried out between January and July of 2019. Hospital records of 107 cases who had presented to the pediatric emergency department for poisoning were retrospectively reviewed. In the analysis, descriptive statistics and the chi-square tests from univariate analyses were used. The SPSS 20.0 package program was used to analyze the data. Results: 49.5% of the cases were girls, and 5.6% were villagers. 51.4% of poisonings occurred in spring, 68.2% were oral, pharmacological factors caused 51.4%. Poisoning of the pharmacological type was observed 17.4% less frequently in the age group 6-12 years than in other age groups, 60.3% less frequently in those who lived in the city center than in those who lived in the district, and 75.3% less frequently in those who took the drug orally than by other means (p<0.05). Poisoning occurred in 33.6% between 12:00-17:59. When analyzed by age group, poisonings are most common in the age group 0-5 years with 62.6%. Symptoms developed after poisoning in 72.0% of cases. In cases of poisoning, supportive treatment was the most commonly applied method, with 79.4%. There was no mortality due to poisoning in any of the cases. Results: Pharmacological poisoning was detected in the majority of the cases. The risk of pharmacological poisoning was lower in children living in rural areas and the age group 6-12 years.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Genel Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 488
Atıf : 141
Genel Tıp Dergisi