Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 28
 İndirme 4
DERİN ÖĞRENME TABANLI VE PID KONTROL TABANLI SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ SİSTEMLERİ
2020
Dergi:  
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsan müdahalesi olmadan kendi kendine hareket edebilen araçlar sürücüsüz araç olarak adlandırılmaktadır. Sürücüsüz araçlar son yirmi yılda; askeri, lojistik ve endüstriyel üretimdeki potansiyel uygulamaları ile hem akademiden, hem de endüstriden büyük ilgi görmeye başlamıştır. Sürücüsüz araçların kullanılması günümüz trafiğinin çevresel etkilerini azaltmak ve trafik kazalarını önlemek gibi birçok konuda toplumsal fayda sağlamaktadır. Sürücüsüz araçlarda navigasyon için GPS, çarpışmaları önlemek için sensör ve nesneleri tespit etmek için kamera gibi çeşitli teknolojiler kullanılmaktadır. Bu teknolojilerin hepsi ya da birkaçı kullanılarak Derin Öğrenme tabanlı ve PID kontrol ile otonom sürüş yapılabilmektedir. Bu çalışmada Derin Öğrenme Tabanlı model eğitimi ve otonom sürüş testleri sürüş simülatöründe gerçekleştirilmiştir. Sürüş simülatöründen aracın direksiyon açısı, hız bilgisi ve ön camına monte edilen üç kameradan (sağ, sol ve orta) görüntü bilgisi alınmıştır. Aracın otonom hareketi Derin Öğrenme tabanlı model eğitimi gerçekleştirilerek ve PID kontrol ile sağlanmıştır. Bu çalışmada Derin Öğrenme ile eğitilen modelin sürüş performansı ile PID kontrol ile gerçekleştirilen sürüş performansı sürüş simülatöründe bir tam turda karşılaştırılmıştır. Aracın sürüş parkurundaki bir tam turda gerçek zamanlı olarak özerk hareketi kaydedilmiş ve başarım değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. Sürüş simülatöründe gerçekleştirilen testler sonucunda PID kontrol tabanlı sürüşte de başarılı sonuçlar elde edilmiş olmasına rağmen, Derin Öğrenme tabanlı modelin performansının daha iyi olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Driving and PID-Control Driving Vehicle Systems
2020
Yazar:  
Özet:

Vehicles that can move by themselves without human intervention are called driverless vehicles. In the last twenty years, unmanned vehicles have begun to see great interest from both the academy and the industry with their potential applications in military, logistics and industrial production. The use of driverless vehicles provides social benefits in many aspects, including reducing the environmental impacts of today’s traffic and preventing traffic accidents. A variety of technologies, such as GPS for navigation in unmanned vehicles, sensors and cameras, are used to detect objects to prevent collisions. All or a few of these technologies can be used for deep learning-based and autonomous driving with PID control. In this study, deep learning-based model training and autonomous driving tests were carried out in the driving simulator. From the driving simulator, the vehicle’s driving angle, speed information and image information were taken from the three cameras (right, left and middle) installed on the front window. The autonomous movement of the vehicle is provided by deep learning-based model training and PID control. In this study, the driving performance of the model trained with Deep Learning with PID control was compared in a full round in the driving simulator. In a full round of the vehicle's driving track, the self-movement was recorded in real time and the success assessment was carried out. Though the tests on the driving simulator have achieved successful results in PID-based driving, the Deep Learning-based model has been shown to have better performance.

Anahtar Kelimeler:

Deep Learning Based and Pid Control Based Autonomous Vehicle Systems
2020
Yazar:  
Özet:

Vehicles that can move on their own without human intervention are called autonomous vehicles. Over the last two decades, autonomous vehicles have been receiving considerable interest from both academia and industry, with potential applications in military, logistics and industrial production. The development of autonomous vehicles provides social benefits in many aspects, such as reducing the number of deaths and reducing the environmental impact of today's traffic. Autonomous vehicles use various technologies such as GPS for navigation, sensors to avoid collisions, and cameras for object detection. Autonomous driving can be performed with Deep Learning and PID control. In this study, Deep Learning Based model training and autonomous driving tests were carried out in the driving simulator. Steering angle, speed information from the driving simulator and image information from three cameras (right, left and middle) mounted on the windshield were obtained. Autonomous movement of the vehicle was provided by performing Deep Learning based model training and PID control. In this study, the driving performance of the model trained with Deep Learning and the driving performance performed by PID control were compared in one full tour in the driving simulator. Autonomous movement of the vehicle was recorded in real time during one full lap on the driving track and performance evaluation was carried out. As a result of the tests carried out in the driving simulator, although successful results were obtained in PID control-based driving, it was determined that the performance of the Deep Learning based model was better.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 986
Atıf : 2.261
2023 Impact/Etki : 0.129
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi