Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 27
 İndirme 3
Bir psikiyatri kliniğinde Psikosomatik Araştırmalar için Tanı Ölçütleri (DCPR) ve D tipi kişiliğin değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma psikiyatri servisinde tedavi gören psikotik olan ve olmayan hasta gruplarını DCPR sendromları ve Tip D kişilik açısından karşılaştırmayı, hastalık şiddeti ile Psikosomatik Araştırmalar için Tanı Ölçütleri(DCPR) sendromları ve Tip D kişilik arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri servisinde yatmakta olan 200 erişkin hasta alınmıştır. Hastalar psikotik olan (n:98) ve olmayan (n:102) şeklinde gruplandırılmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği(KPDÖ), Tip D kişilik ölçeği ve DCPR Sendromları için yarı yapılandırılmış klinik görüşme uygulanmıştır. Bulgular: Ölüm Korkusu ve Süreğen Somatizasyon sendromlarının psikotik olmayan grupta anlamlı oranda yüksek olduğu saptanmıştır. Tip D kişiliği oluşturan alt bileşenler gruplar arasında ayrı ayrı değerlendirildiğinde, Olumsuz Duygulanım puanlarının psikotik bozukluğu olmayanlarda anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Psikotik bozukluğu olanlarda KPDÖ puanları ile Ölüm Korkusu, Psikiyatrik Bozukluğa İkincil İşlevsel Somatik Belirtiler, Demoralizasyon ve Tip D kişilik varlığı arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: DCPR ile değerlendirilen hastalar psikotik olup olmamalarına göre farklı DCPR sendromları tanılarını daha fazla oranda almışlardır. Psikotik Bozukluğu olanlarda DCPR sendromları hastalığın şiddetini göstermede bir yordayıcı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Diagnostic Criteria For Psychosomatic Research (dcpr) and Type D Personality In A Psychiatric Inpatient Clinic
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study was to compare psychotic and non-psychotic patients in psychiatry service in terms of Diagnostic Criteria for Psychosomatic Research(DCPR) syndromes and Type D personality, and to determine the relationship between disease severity and DCPR syndromes and Type D personality. Materials and Methods: The study included 200 adult patients hospitalized in Gazi University Faculty of Medicine Psychiatry Service. The patients were grouped as psychotic(n:98) and non-psychotic(n:102). Semi-structured clinical interview was applied to the participants for Sociodemographic Data Form, Brief Psychiatric Rating Scale(BPRS), Type D personality scale and DCPR Syndromes. Results: Fear of Death and Chronic Somatization syndromes were found to be significantly higher in the non-psychotic group. When the subcomponents constituting the Type D personality were evaluated separately among the groups, it was observed that the Negative Affect scores were significantly higher in those without psychotic disorder. A significant relationship was found between BPRS scores and Fear of Death, Functional Somatic Symptoms Secondary to Psychiatric Disorder, Demoralization, and the presence of Type D personality in patients with psychotic disorders. Conclusion: Patients evaluated with DCPR had more diagnoses of different DCPR syndromes depending on whether they were psychotic or not. DCPR syndromes may be a predictor of the severity of the disease in those with psychotic disorders.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.845
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal