Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Çocuk ve Ergen Psikiyatri Polikliniğinde Selektif Mutizm Tanısı Alan Çocukların Sosyodemografik ve Klinik Özelliklerinin Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ülkemizde selektif mutizm (SM) tanılı çocukların sosyodemografik ve klinik özelliklerine dair veriler sınırlıdır. Bu araştırmada bir çocuk hastanesinde takip ve tedavi edilen SM’li çocukların sosyodemografik ve klinik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bir çocuk hastanesi çocuk ve ergen psikiyatri polikliniğinde takip ve tedavi edilen 51 SM’li hastanın tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların ve ailelerinin yaş, eğitim düzeyi, aile özellikleri, tıbbi öyküleri, klinik özellikleri, tedavi yöntemleri ve takip süreçleri gibi sosyodemografik ve klinik veriler değerlendirildi. Bulgular: SM tanılı olguların %50,9’u (n=26) kızlardan, %49,1’i (n=25) erkeklerden oluşuyordu. Olguların yaş ortalaması 6,5 (minimum: 4 yaş, maksimum: 12 yaş) yıl ve %47,1’inin (n=24) ilkokul 1. sınıf oldukları tespit edildi. Okul durumu, özgeçmiş, soygeçmiş, konuşmadığı ortamlar, kontrol muayeneye devam etme durumları ve yaşları açısından erkekler ve kızlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Olguların %76,5’inin (n=39) en az bir eşlik eden psikiyatrik tanı aldıkları ve en sık görülen psikiyatrik komorbiditenin sosyal fobi olduğu bulundu. Olguların %58,6’sının (n=17) Fluoksetin kullandıkları, %10,3’ünün (n=3) davranışçı müdahale yöntemleriyle tedavi altında oldukları saptandı. Sonuç: Çocukluk başlangıçlı diğer psikiyatrik bozukluklara kıyasla SM hakkında ülkemiz çocuklarında sınırlı araştırma yapılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen veriler SM’yi daha iyi anlamamıza, SM’nin erken teşhisine ve gelecek sağlık politikalarına yön vermeye katkıda bulunabilir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment of the sociodemographic and clinical characteristics of children with selective mutism diagnosis in the Child and Adolescent Psychiatric Clinic
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: Data on the socio-demographic and clinical characteristics of children with selective mutism (SM) in our country is limited. This study aims to study the sociodemographic and clinical characteristics of SM children followed and treated in a child’s hospital. The medical records of the 51 SM patients followed and treated in a child and adolescent psychiatric clinic in a child hospital were retrospective examined. Sociodemographic and clinical data of patients and their families, such as age, education level, family characteristics, medical history, clinical characteristics, treatment methods and follow-up processes, were evaluated. Results: 50.9 percent of SM diagnosed occurrences consisted of girls (n=26) and 49.1 percent (n=25) of men. The average age of cases was 6.5 (minimum: 4 years, maximum: 12 years) years and 47.1% (n=24) were primary school 1st class. There is no statistically significant difference between school status, resume, non-speaking environments, the conditions of continuing the control examination and the age of men and girls (p>0,05). 76,5% of cases (n=39) received a psychiatric diagnosis accompanied by at least one and the most common psychiatric comorbidity was social phobia. 58.6 percent of cases (n=17) were treated with fluoxetine and 10.3 percent (n=3) were treated with behavioral intervention methods. Result: In comparison with other psychiatric disorders from early childhood, limited research has been done in children of our country about SM. The data obtained from this study may contribute to better understanding of SM, early diagnosis of SM and future health policies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 94
2023 Impact/Etki : 0.224
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi