Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Short-term and Midterm Treatment Results in Stanford Type-B Acute Dissection Patients
2019
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Stanford Tip B akut aortik diseksiyonu (Tip B-AAD) kardiyovasküler hastalıklar içinde yüksek ölüm oranına sahiptir ve tedavisinin karmaşıklığı da önemli bir sorundur. Hastalığın tedavisinde diseksiyonun süresi, komplike ya da unkomplike olması belirleyici rol oynamaktadır. Bu çalışmada Tip B akut aortik diseksiyon sebebi ile takip ve tedavi ettiğimiz hastaların sonuçlarını değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli ve retrospektif olarak yapılmıştır. Hastaların tedavi stratejisi diseksiyonun akut, kronik olması ve komplike ya da unkomplike olmasına göre belirlendi. Hastalar medikal, TEVAR ya da açık cerrahiyle tedavi ve takip edildiler. Hastalara ait mortalite ve morbidite sebebleri kaydedildi. Bulgular: Toplamda 23 hasta Tip B akut aortik diseksiyonu sebebi ile tedavi edildi. Hastaların yaş ortalaması 58.21±14.17 yıl idi. Takip edilen hastaların büyük çoğunluğu medikal tedavi 16 (%69.5) ile takip edildi. TEVAR tedavisi ile takip edilen hastalar ise ikinci sıklıktaydı. TEVAR hastaları 5 (%21.7) oranında idi. İki hasta ise açık cerrahi ile tedavi edildi. Otuz günlük sağkalım 20 hastada (%86,9) oranında gözlendi. Toplam mortalite ise 3 hastada (%13) oranında görülmüştür. Tartışma: Tip B-AAD ile başvuran hastaların yaklaşık %25'i hastaneye malperfüzyon sendromu veya hemodinamik instabilite ile başvurmaktadırlar. Organ malperfüzyonu ve hemodinamik instabilite bu hastaların ölümlerindeönemli sebeblerdir. Bundan dolayı hastalığın erken tanısı ve optimal tedavisi hayat kurtarıcı olmaktadır. Tip B-AAD sebebi ile tedavi edilen hastalar unkomplike tipte ise konvansiyonel medikal tedavi ön plandadır. Komplike hastalarda ise TEVAR tedavisi ya da açık cerrahi önerilmektedir. Bizim 23 hastadan oluşan hasta grubumuzdaki toplam mortalite oranımız 3 (%13) hastada oranında görülmüştür. Böbrek yetmezliği ve pleji oranları ise %4.3 oranında saptandı. TEVAR hasta grubunda mortaliteye rastlanmadı. Sonuç: Sonuç olarak Tip B-AAD hastalarının tedavisinde unkomplike tipteki hastalar için öncelikle konvansiyonel medikal tedaviyi öneriyoruz. Komplike tipteki hastalarda TEVAR tedavisini öneriyoruz. TEVAR için gerekli ekipman temin edilemediği acil durumlarda ise açık cerrahiyi öneriyoruz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 456
2023 Impact/Etki : 0.028
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi