Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
YOUTUBE™ VİDEOLARININ DİŞ SÜRME SEMPTOMLARI İÇİN EBEVEYN BİLGİ KAYNAĞI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
2022
Dergi:  
Cumhuriyet Dental Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç:Çalışmanın amacı, diş sürme semptomları hakkında bilgi arayan ebeveynler için YouTube™ tarafından sağlanan bilgilerin kalitesini değerlendirmektir. Yöntem: Ebeveynlerin bakış açısıyla bilgiye erişimi simüle etmek için YouTube™ 'da "teething symptoms and teething signs" terimleri arandı. Toplam 60 kabul edilebilir video elde etmek için toplam 100 video incelendi. Alakasız videolar, reklamlar, İngilizce olmayan videolar, kopyalar, 15 dakikadan uzun süren videolar hariç tutulmuştur. Genel video değerlendirmesi; videonun kime ait olduğu, video yaşı, yorum sayısı, amaç ve referansları içeriyordu. Videolarda ayrıca diş sürmesinin lokal ve sistemik semptomları, diş sürmesinin süreci ve tedavi seçenekleri de incelenmiştir. Global Kalite Ölçeği(GKÖ), DISCERN, izleyici etkileşimi ve görüntülenme oranı hesaplandı. İstatistiksel analiz SPSS Versiyon 26 kullanılarak yapıldı. Bulgular:Altmış üç video dahil edildi. Videoların ortalama video etkileşim indeksi 1.36±3.39'du. Ortalama görüntülenme oranı 0,7 ile 115498 aralığında 6915±18125 idi. GKÖ için ortalama puan 2,98±1,1, DISCERN için ortalama puan 1,03±0,89 idi. Meslek dışı kişilerin ortalama DISCERN puanı, sağlık profesyonellerinden daha düşüktü (p<0.05). Videoların %85,7'sinde lokal semptomlar, %58,7'sinde sistemik semptomlardan bahsedildi. Videoların %61,9'unda tedavilerden bahsedildi.Sonuç: YouTube™ daki diş sürme semptomları hakkındaki bilgilerin kalitesi değişkendi, ancak sağlık profesyonelleri dışında yayınlanan videoların kalitesi özellikle düşük bulunmuştur. Çocuk sağlığı profesyonelleri tarafından yayınlanan güvenilir YouTube™ videoları, özellikle pandemi gibi çeşitli nedenlerden dolayı sağlık kurumlarına ulaşamayan ebeveynler için iyi bir kaynak olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of Youtube™ Videos As A Parent Information Source For Teething Symptoms
2022
Yazar:  
Özet:

Objectives:The aim of the study was to evaluate the quality of information provided by YouTube™ for parents searching information about teething symptoms. Material-Methods:To simulate access to information from the parents’ perspective, the terms "teething symptoms and teething signs" were searched on YouTube™. To obtain a total of 60 acceptable videos, a total of 100 videos were screened. Irrelevant videos, advertisements, non-English videos, duplicates, videos lasted greater than 15 min were excluded. General video assessment included ownership, video age, number of comments, purpose and references. Local and systemic symptoms of teething, duration of teething, and treatment options were also examined in the videos. Global Quality Scale(GQS), DISCERN, viewers’ interaction, and viewing rate were calculated. Statistical analysis was performed using the SPSS Version 26. Results:Sixty three videos were included. The videos had a mean video interaction index of 1.36±3.39. The mean viewing rate was 6915±18125 with a range of 0.7 to 115498. The mean score for GQS was 2.98±1.1, for DISCERN was 1.03±0.89. The mean DISCERN score of layperson was lesser than healthcare professionals (p<0.05). Local symptoms were mentioned in 85.7% of the videos and systemic symptoms in 58.7% of them. Treatments were mentioned in 61.9% of the videos. Conclusions: The quality of information about teething symptoms on YouTube™ was variable, but the quality of videos from laypersons was particularly poor. Reliable YouTube™ videos published by childhealth professionals will be a good resource, especially for parents who cannot reach health institutions due to various reasons such as pandemic.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cumhuriyet Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 716
Atıf : 341
Cumhuriyet Dental Journal