Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Politik Siyonizm Ekseninde Yahudi Devleti Fikri
2020
Dergi:  
Akademik Tarih ve Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Filistin olarak tanımlanan coğrafi bölge insanlık tarihi boyunca dünyanınstratejik noktalarından biri olmuştur. Filistin toprakları üç semavi dinin ortaya çıktığı bölge olması; yine bu üç semavi dince kutsal kabul edilen Kudüs şehrini içinde bulundurması sebebiyle tarih boyunca çeşitli dinsel mücadelelerin merkezi olmuştur. 19. Yüzyılın başlarında yeniden şekillenmeye başlamış olan Yahudi düşüncesiyle birlikte tekrar Filistin’e dönerek kendi ulus devletlerini kurma fikri 1880 sonrası fiili bir proje haline dönüşmüştür. 1897 yılında Basel’de Theodor Herzl’in başkanlığında gerçekleşmiş olan birinci Dünya Siyonist Kongresiyle Herzl’in öncülüğünde Politik Siyonizm’in başlaması ve Filistin’de Yahudi Devleti kurma fikri etrafında başta Avrupa’dan olmak üzere Filistin’e Yahudi göçleri başlamıştır. Bu bağlamda Osmanlı Devleti nezdinde girişimlerde bulunan Herzl, Sultan II.Abdülhamit döneminde Filistin’den toprak talebinde bulunmuş olsa da istediklerini alamamıştır. 1917 yılına gelindiğinde İngiltere Dışişleri Bakanı tarafından yayınlamış olan Balfour Deklarasyonu ile birlikte Yahudi Devleti’nin kuruluşuna giden süreç hızlanmıştır. Filistin bölgesine yönelmiş olan Yahudi göçleri, bölgede Arap-Yahudi çatışmalarının da başlamasına sebep olmuştur. 1920’li yıllarla birlikte başlayan Arap-Yahudi mücadelesi 1948’de İsrail Devleti’nin kuruluşuna kadar devam etmiştir. Bu bağlamda İsrail Devlet’in kuruluşuna kadar olan süreçte Yahudi veya Yahudiliğin kökeni, Yahudilerin kendileri için vaat edildiğine inandıkları Filistin topraklarına gelip yerleşme süreci ve bu çerçevede ortaya çıkan Politik Siyonizm doğuşu ve gelişimi; ayrıca Filistin’e Yahudi göçleri sonucu Filistin’de meydana gelen nüfus değişimleri ve arşiv belgesi çerçevesinde yerel Filistin yönetimlerinin Yahudi göçlerine karşı yaklaşımları açıklanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Akademik Tarih ve Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   other

Akademik Tarih ve Araştırmalar Dergisi