Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 30
 Görüntüleme 347
 İndirme 32
Türk Mitolojisinde Ejderha
2019
Dergi:  
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ejderha isminin kökeni Farsça: ‘‘Ajdahak veya Ajdaha’’ kelimelerinden türetilerek Türkçeye girmiştir. Ejderha kelimesinin İngilizce yazılışı: ‘‘Dragon’’ dur. Bu kelime ise Yunanca: ‘‘Drakon’’ kelimesinden türetilmiştir. Türkiye Türkçesindeki anlamı da ‘‘Evren’’dir. Ejderhaya epik metinlerde, şövalye romanlarında ve sözlü aktarımın masal, efsane ve şarkı türlerinde rastlanılır. Ejderha, kanatlı, ağzından alevler çıkarabilme gücüne sahip ve uçabilen efsanevi bir varlıktır.   Asya inançlarında Ejderha, genellikle bereketin, bolluğun ve iyiliğin sembolü olarak görülür. Doğudan batıya gidildikçe ejderhanın nitelikleri değişir, karamsarlık, kötülük ve kıtlığın sembolü olarak görülür. Türk mitolojisindeki ejderha motifinde ise Asya inançlarında özellikçe Çin Mitolojisinin etkisi vardır ve su,bolluk ve yeniden doğuşun timsali sayılmıştır. Ejderha, Çin’de olduğu gibi Türk hayvan takviminde de yıl simgesi olarak yer almıştır. Devasa bir yılan olarak da resmedilen ejderha, Dede Korkut masallarında, Oğuz Kağan Destanı'nda, ve Türk işlemelerinde kendine yer edinmiştir. Türk Mitolojisinde başlıca ejderhalar Sangal, Bükrek ve Celbegen, Badraç ve Büke'dir.

Anahtar Kelimeler:

The Dragon in Turkish Mythology
2019
Yazar:  
Özet:

The name dragon originates from the Persian word "Ajdahak or Ajdaha" in Turkey. The word “Dragon” in English means “Dragon”. This word is derived from the Greek word “Dragon”. In Turkish it means “Everness”. The dragon is found in epic texts, riddle novels, and in the kinds of fairy tales, legends and songs of oral translation. The dragon is a legendary creature, with wings, with the power to remove flames from its mouth and fly.   In Asian beliefs, the dragon is often seen as a symbol of prosperity, abundance and goodness. As it goes from the east to the west, the dragon's qualities change, it is seen as a symbol of turmoil, evil and famine. The dragon motivation in Turkish mythology has the influence of Chinese mythology, especially in Asian beliefs, and it is considered the timsal of water, bulk and rebirth. The dragon, as in China, is also included as the symbol of the year in the Turkish animal calendar. The dragon, also painted as a giant serpent, has taken its place in the Stories of Dede Korkut, in the Son Kağan Destana, and in the Turkish processes. The main dragons in Turkish mythology are Sangal, Bükrek and Celbegen, Badraç and Büke.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 406
Atıf : 982
2023 Impact/Etki : 0.138
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi