Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 14
Covid-19 Pandemisinde Yaşam Kalitesi ile İlişkili Faktörler; Sağlık Okuryazarlığı ve Covid-19 Korkusu; Kesitsel Bir Araştırma
2023
Dergi:  
Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Covid-19 pandemisindeki bireylerin yaşam kalitesi (YK) ile ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla yapıldı. Kesitsel ve ilişki arayıcı tipteki bu çalışmanın örneklemini Türkiye’de bulunan 18-65 yaş arası 400 gönüllü oluşturdu. Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulan Bilgi Formu, “Covid-19’un Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği (COV19-QoL)”, “Kovid-19 Korkusu Ölçeği (FCV-19S)” ve “Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (TSOY-32)” ile Google Forms aracılığıyla toplandı. “Covid-19’un Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği” ile “FCV-19S” arasında pozitif yönlü, “TSOY-32”’inin ‘hastalıktan korunma’ ve ‘sağlığın geliştirilmesi’ alt boyutu arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu bulundu. Katılımcılar arasında kadınların (t=2,584 p=,010); lisansüstü eğitimli bireylerin (F=5,47 p=,000); Covid-19’dan korunmak amacıyla aşı olanların (t=3,46 p=0,001); kronik bir hastalığı olanların (t=2,31 p=0,021) “COV19-QoLTR” puan ortalaması anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Araştırmamız Covid-19 korkusunun, sağlık okuryazarlık düzeyinin, kronik hastalığa sahip olmanın, cinsiyetin, eğitim düzeyinin ve aşı olma durumunun yaşam kalitesi ile ilişkisi olduğunu doğruladı.

Anahtar Kelimeler:

Quality Of Life and Associated Factors During The Covid-19 Pandemic; Health Literacy and Fear Of Covid-19; A Cross-sectional Study
2023
Yazar:  
Özet:

It was conducted to determine the factors associated with the quality of life during the Covid-19 pandemic. This is a cross-sectional and correlational study conducted in Turkey in 2022. The study sample consisted of 400 volunteers between the ages of 18 and 65 living in Turkey. Data were collected online through the information form “The COV19-Impact on Quality of Life (COV19-QoLTR) Scale”, “The fear of Covid-19 Scale (FCV-19S)”, and “The Turkish Health Literacy Scale-32 (THLS-32)”. It was found that there was a positive and significant relationship between the COV19-QoLTR scale and the FCV-19S and a negative and significant relationship between the sub-dimension of THLS-32 disease prevention and health promotion. It was determined that among the participants, women (t=2.584 p=.010); those with postgraduate education (F=5.47 p=.000); those who were vaccinated to protect against Covid-19 (t=3.46 p=0.001); those with a chronic disease (t=2.31 p=0.021) had a significantly higher mean score on the "COV19- QoLTR". Our research has confirmed the relationship between fear of Covid-19, health literacy, chronic disease, gender, education level, vaccination status, and quality of life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi