Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
Sürdürülebilir Kentsel Gelişme için CBS Tabanlı Arazi Uygunluk Analizi: Eskişehir Örneği
2020
Dergi:  
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kentsel gelişim için uygun alanların seçimi kentsel planlamada kritik ve karmaşık konulardan biridir. Kentsel büyüme için yer seçiminde pek çok kriter göz önünde bulundurulmalı, karşılaştırılmalı ve uygun yöntemler kullanmalıdır. Çevresel sürdürülebilirliği sağlayabilmek adına kentsel gelişim için yer seçimi analizinde, coğrafi bilgi teknolojilerinin kullanılması, doğru analiz ve doğru karar vermede yardımcı olabilecek güçlü yöntemlerden biridir. Çalışmanın amacı, Eskişehir il genelinde 6 ana planlama kriterine bağlı, toplamda 10 alt kritere dayanarak sürdürülebilir kentsel gelişim için uygun yer bulmaktır. Çalışmada kullanılan 6 ana planlama kriteri doğrultusunda, güvenli (risk ve afet), kolay ulaşılır (ulaşım), bütünleşik (mevcut kentsel alanlara bitişik), sosyo-ekonomik açıdan eşit (eğitim ve sağlık hizmetleri açısından eşitlik), ekolojik (çevreye duyarlı) ve kentsel gelişime uygun az eğimli yerler seçilmeye çalışılmıştır. Eskişehir il genelinde kentsel büyümeye uygun yerleri belirlemek amacıyla fiziki, kültürel, sosyal ve ekonomik veriler kullanılmıştır. Çalışmada belirlenen kriterlere göre il sınırları içerisinde kalan alanın % 44’ü kentsel büyüme için düşük uygunluğa sahip iken, % 42'si uygun olmayan alan olarak hesaplanmıştır. Kentsel gelişime en uygun yerler ise % 0,01 oranında bulunmuştur. Ayrıca il sınırları içerisinde kalan toplam alanın % 7'si kentsel büyüme için çok düşük uygunluğa sahipken, %7’si de orta derecede uygun alan olarak bulunmuştur. Diğer bir deyişle, %7 oranında orta derecede uygunluk derecesine sahip alanlar, gelecekte kentsel büyüme için ikinci derece uygun alanlar olarak kullanılabilir. Çalışma, CBS tekniklerini kullanarak sürdürülebilir kentsel kalkınma hakkında bir fikir vermekte ve kentin karşı karşıya olduğu önemli kısıtlamaları vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Gis-based Land Suitability Analysis For Sustainable Urban Development: A Case Study In Eskisehir, Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

Suitable site selection for sustainable urban development is one of the critical and complex issues in urban planning. Since in the selection of land for urban development, many criteria must be considered and analyzed, it is required to use the most effective techniques to identify the best location for urban expansion. In order to consider the environmental sustainability in site suitability analysis, using Geographic Information System (GIS) can help for successful analysis and decision making. This study aims to find the most suitable location for sustainable urban development in Eskisehir province based on six main planning criteria, including ten sub-criteria. Safety, connectivity, socio-economic, compactness, topography, and eco-environmental conservation were considered as the main planning goals. Geophysical, cultural, and socio-economic data were used to assess land suitability for future urban growth by integrating the Analytical Hierarchy Process (AHP) and GIS. The findings of this research based on multi-criteria decision analysis revealed that the most extensive area has low suitability (44%) for sustainable development, while unsuitable areas represent 42% of the total area of the city. Areas with the highest suitability were rarely found (0.01%). Very low suitable lands were found as 7% of the total area. Moderately suitable regions constitute 7% of the entire area, which is composed of well-connected regions and can be used as second-degree suitable land for future sustainable urban development in the study area. The study presents an insight into sustainable urban development using GIS techniques and highlights the significant constraints that the city is facing.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.428
Atıf : 2.856
2023 Impact/Etki : 0.161
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi