Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Acil Servis ve Yoğun Bakım Hemşirelerinin Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
2014
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma Acil Servis ve Yoğun Bakımda çalışan hemşirelerin yaşam kalitesini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel nitelikte olan bu çalışma Burdur Devlet Hastanesi ve Burdur ilçe Devlet Hastanelerinde bulunan 140 Acil Servis ve Yoğun Bakım hemşiresi ile 01.03.2014-01.05.2014 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmada Ware ve arkadaşları tarafından 1988 yılında geliştirilip hemen hemen her yıl güncellenmiş olan jenerik ölçeklerden  SF-36 yaşam kalitesi ölçeği kullanıldı. Elde edilen veriler SPSS Versiyon 11.5 (SPSS Inc. Chicago USA) bilgisayar programı kullanılarak analiz edilerek aritmetik ortalama ve standart sapma (X ± SD) tüm değerler ele alınarak hesaplandı. Grupların ortalamaları arasındaki farkın önemi One-Way ANOVA ile karşılaştırıldı. Bulgular ve Sonuç: Çalışmada hemşirelerin yaşam kalitesi alt fonksiyonları incelenmiş vedüşük puanlar canlılık (54,2±17,0 puan) ve genel sağlıktan (59,7±18,0 puan) alınmıştır. Hemşireler fiziksel ve emosyonel rollerden 80 üzeri puan almışlardır. Araştırmada bazı ölçümsel faktörlerin yaşam kalitesi alt fonksiyonlarına etkisi de incelendi. Yaşam kalitesi alt fonksiyonlarını etkileyen faktörler sorgulandığında ise hemşirelerin acil veya yoğun bakımda çalışmalarının, eğitim durumlarının ve sorumlu hemşire olma durumlarının yaşam kalitesine etkisi olmadığı görüldü. Erkek hemşirelerin mental sağlık, canlılık, bedensel ağrı algısı, genel sağlık, fiziksel fonksiyon ve rol açısından kadınlara göre daha iyi durumda oldukları saptandı (p<0,05). Meslekte çalışma süresi ve hemşirelerin yaşları ile genel sağlık puanları arasında negatif yönde orta düzeyde korelasyon bulunurken; yaş ile korele şekilde çalışma yılı  arttıkça genel sağlığın bozulduğu saptandı. Ayrıca yaş ile sosyal fonksiyon açısından da negatif yönde orta düzeyde korelasyon görüldü (r= -0,194, p= 0,022) Araştırmada Acil Servis ve Yoğun Bakımda çalışma süresi arttıkça genel sağlık durumunun bozulduğu ve yaşam kalitesinin düştüğü saptandı. Bu servislerde görev yapan erkek hemşirelerin kadın meslektaşlarına göre yoğun çalışma ortamından daha az etkilendikleri ve canlılık, mental sağlık, genel sağlık, fiziksel fonksiyon ve fiziksel rol açısından  daha iyi durumda oldukları bulundu. Ayrıca hemşirelerin gelir durumlarının, çalışmış oldukları ünitelerdeki pozisyonlarının ve bulundukları kurumda çalışma yıllarının yaşam kalitesine etkisi olmadığı bulundu.

Anahtar Kelimeler:

The quality of life of emergency services and intensive care nurses
2014
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was conducted with the aim of determining the quality of life of nurses working in Emergency Service and Intensive Care. Instrument and Method: This work, which is of a cutting-edge quality, was carried out between the 140 Emergency Service and Intensive Care Nurses located in the Burdur State Hospital and Burdur County State Hospitals on the date 01.03.2014-01.05.2014. The study used the SF-36 quality of life scale from generic scales, which was developed by Ware and his friends in 1988 and updated almost every year. The obtained data were analyzed using the SPSS Version 11.5 (SPSS Inc. Chicago USA) computer program and calculated by addressing all values of the arithmetic average and standard deviation (X ± SD). The importance of the difference between the average groups was compared with One-Way ANOVA. Results and Results: In the study, the nurses’ quality of life underfunctions were studied and the output points were taken from vitality (54,2±17,0 points) and general health (59,7±18,0 points). Nurses have received more than 80 points on physical and emotional roles. The study also studied the impact of some measuring factors on the quality of life underfunctions. When questioned the factors affecting their life quality subfunctions, the work of the nurses in emergency or intensive care, the educational conditions and the conditions of being responsible nurses did not affect the quality of life. It was found that male nurses were better than women in terms of mental health, vitality, physical pain perception, general health, physical function and role (p<0,05). The time of work in the profession and the age of the nurses and the overall health scores have a negative correlation in the middle level; the age and the year of work in the correlation have increased and the overall health has deteriorated. In addition, in terms of age and social function, there was a negative correlation in the middle level (r= -0,194, p= 0,022) in the study, the time of work in Emergency Service and Intensive Care increased, the general health status was deteriorated and the quality of life was decreased. Men nurses in these services were found to be less affected by the intense working environment than their female colleagues, and they were better in terms of vitality, mental health, general health, physical function and physical role. He also found that nurses' income status, their positions in the units they worked and their years of work in the institution they were not affected the quality of life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 154
Atıf : 628
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi