Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 7
Enflasyon İle Enflasyon Dinamikleri Arasındaki Asimetrik İlişkiler: Türkiye Örneği
2023
Dergi:  
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada talep-çekmeli ve maliyet-itmeli enflasyon şeklinde tanımlanan enflasyonun temel iki dinamiği Türkiye ekonomisi için analiz edilmiştir. Enflasyondaki bu temel dinamiğin değişkenlik gösterebileceğinden hareketle enflasyondaki yapısal kırılma dikkate alınarak çalışmanın ampirik yapısı oluşturulmuştur. Elde edilen ampirik bulgulara göre, enflasyondaki yapısal kırılmayla birlikte enflasyon dinamiklerinin değişkenlik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye ekonomisi açısından yerli paranın değerli olduğu yapısal kırılma öncesi dönemde talep-çekmeli enflasyon yaşanırken, yerli paranın nispi olarak değersizleştiği yapısal kırılma sonrası dönemde fiyat geçiş etkisiyle maliyet-itmeli enflasyonun daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ampirik bulgular enflasyondaki yapısal kırılmadan sonra Türkiye ekonomisinde para arzının enflasyona sebep olmadığı bir yapısal sürecin yaşandığını göstermektedir. Bilindiği üzere yüksek enflasyon dönemlerinde alt gelir gurubundan yüksek gelir gurubuna servet aktarımı hızlanmaktadır. Gelir dağılımı adaletsizliğinin derinleşmesiyle azalan efektif talep yetersizliği aynı zamanda para arzının enflasyonist olmaması durumuna da kanıt oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Asymmetric Relations Between İnflation and İnflation Dynamics: The Case Of Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, the two main dynamics of inflation, defined as demand-pull and cost-push inflation, are analyzed for the Turkish economy. Based on the fact that this basic dynamic in inflation may vary, the empirical structure of the study was created by taking into account the structural break in inflation. According to the empirical findings, it was concluded that the dynamics of inflation changed with the structural break in inflation. In terms of the Turkish economy, while demand-pull inflation was observed in the pre-structural break period when the domestic currency was appreciated. Cost-push inflation was more effective in the post-structural break period when the domestic currency was relatively depreciated due to the pass-through effect. Empirical findings show that after the structural break in inflation, a structural process was experienced in the Turkish economy in which money supply did not cause inflation. As it is known, the transfer of wealth from the lower income group to the higher income group accelerates during periods of high inflation. The insufficiency of effective demand, which decreases with the deepening of income inequality, also provides evidence for the fact that the money supply is not inflationary.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 918
Atıf : 5.276
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi