Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 69
 İndirme 30
ÖRGÜTSEL DESTEK, SOSYAL BAĞLILIK VE DÜNYAYA İLİŞKİN VARSAYIMLARIN TRAVMA SONRASI BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE ACININ DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNÜN ROLÜ: POZİTİF PSİKOLOJİ BAĞLAMINDA BİR DEĞERLENDİRME
2020
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, travma sonrası büyüme (TSB) kavramının örgütsel, bağlamsal ve psikososyal öncelleri ele alınmıştır. Yapılan literatür incelemesi sonucunda, örgütsel ve bağlamsal değişkenler olarak örgütsel destek ve sosyal bağlılık algısının, psikososyal değişkenler olarak da dünyaya ilişkin varsayımlar ve acının dönüştürücü gücünün TSB’yi anlamlı ve olumlu yönde etkileyebileceği varsayılmıştır. Kuramsal çerçevede önerilmiş olan hipotetik ilişkilerin test edilmesi için yapılan araştırma sonucunda, algılanan örgütsel desteğin, sosyal bağlılığın ve dünyaya ilişkin varsayımların TSB’nun anlamlı birer yordayıcısı olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bu bulguların, önceki kuramsal ve görgül çalışma sonuçları ile uyumlu olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, acının dönüştürücü gücünün, bireylerin algıladıkları örgütsel destek ve dünyaya ilişkin varsayımlarının TSB düzeyleri üzerindeki etkisinde düzenleyici rolü olduğu tespit edilmiştir. Sosyal bağlılık algısının TSB ile olan ilişkisinde ise acının dönüştürücü gücünün düzenleyici etkisi anlamlı bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlar, önceki kuramsal ve görgül çalışmalar ışığında değerlendirilmiş ve çalışmanın kuramsal ve uygulamaya yönelik doğurguları tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The role of the ACIN's reversible power in the impact of the trauma-post-growing assets of organic support, social connections and relationships with the world: an assessment of the positive psychology link
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the organizational, contextual and psychosocial precepts of the concept of post-traumatic growth (TSB) were addressed. As a result of the study of the literature, it is assumed that the perception of organizational support and social commitment as organizational and contextual variables, as psychosocial variables, as well as the world-related assumptions and the transformative power of suffering can affect the TSB in a meaningful and positive direction. The research to test the hypothetical relationships proposed in theoretical framework has found that the organizational support, social commitment, and world-related assumptions are a meaningful contributor to the TSB. These findings have been found to be consistent with the theoretical and visual results of previous studies. However, it has been found that the transformative power of suffering has a regulatory role in the influence of organizational support that individuals perceive and the presumptions of the world on the TSB levels. In the relationship of the perception of social devotion with the TSB, the regulatory effect of the transformative power of pain was not significant. The results obtained have been evaluated in the light of previous theoretical and visual studies and the theoretical and practical aspects of the study have been discussed.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of Transformative Power Of Suffering On The Impacts Of Organizational Support, Social Connectedness and The World Assumptions On Posttraumatic Growth: An Evaluation In The Context Of Positive Psychology
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the organizational, contextual and psychosocial antecedents of posttraumatic growth concept are studied. Based on the literature review, it was assumed that organizational support and social connectedness as organizational and contextual variables and assumptions about the world and the transformative power of suffering as psychosocial variables would have significant and positive impacts on posttraumatic growth. In order to test the conceptual relations among the variables as assumed in the theoretical framework, a research study has been performed. As a result of the research survey, it was determined that perceived organizational support, social connectedness and world assumptions were significant predictors of posttraumatic growth. These findings were found to be consistent with the previous theoretical and empirical results. Moreover, it was revealed that the transformative power of suffering had a significant moderating role on the impact of both individuals' perceived organizational support and world assumptions on posttraumatic growth levels. However, regarding the relationship between the perception of social connectedness and posttraumatic growth, the moderating effect of the transformative power of suffering was not significant. The results were evaluated in the light of the previous conceptual and empirical studies and the theoretical and practical implications of the study were discussed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 665
Atıf : 2.551
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q2
168/520

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi