User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 2
 Views 65
 Downloands 7
KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZLE GÖÇ VE ENTEGRASYON: GURBETÇİLER VE SURİYELİ MÜLTECİLER ÖRNEĞİ
2021
Journal:  
Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi
Author:  
Abstract:

Bir toplumunun temelini oluşturan ekonomik, siyasi, sosyokültürel ve demografik yapı gibi unsurlar göç sonucu yapısal bir değişim ve dönüşüm süreci yaşar. Bu değişim kendisini göçün boyutu ve oranına bağlı olarak farklı şekillerde gösterir. Bu durum hem göç alan hem de göç veren ülkeler için geçerlidir. Böylece tarih boyunca göç ve mülteciler sorunu ülkelerin ekonomik, siyasi ve sosyokültürel yapılarını sarsmış, köklü demografik değişim ve dönüşümlere yol açmıştır. Bu doğrultuda insanlar gönüllü göç ettikleri gibi zorla göçe tabi tutulmuşlardır. Bu durum Türkiye için özel bir önem taşımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu yana batı medeniyetini ekonomik ve sosyokültürel ilerleme için bir model olarak kabul etmiştir. Bu bağlamda Batı Bloku ülkeleriyle ekonomik ve siyasi iş birliği yapmıştır. Bu doğrultuda Almanya 1961 yılında Türkiye’nin de içinde yer aldığı müttefik ülkelerden “İşgücü Alımı Anlaşması” çerçevesinde doğrudan işçi alımı gerçekleştirmiştir. Öte yandan Türkiye göç veren bir ülke olarak kabul edilmekle beraber, 2011 yılında Arap Baharıyla başlayan yoğun bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalmıştır. Bunun sonucunda Suriye’den Türkiye’ye yaklaşık olarak 4 milyon insan göç etmiştir. Ancak Türkiye için 1961 yılında Avrupa’ya yönelen göçün getirdiği sonuçlar ile 2011 yılında Suriye’den gelen göç dalgası arasında amaç, ekonomik, sosyokültürel ve demografik yapı açısından büyük farklar gözlemlenmektedir. Türkiye bu göç dalgası sonucu “göç veren ülke” yerine “göç alan ülke” konumuna gelmiştir. Bu temel perspektifler ışığında Türkiye’den Almanya’ya göç eden “Gurbetçiler” ile Suriye’den Türkiye göç eden "Suriyeliler” kavramları ekonomik ve sosyokültürel sonuçları çerçevesinde entegrasyon bağlamında karşılaştırmalı bir analizle mercek altına alınmıştır.

Keywords:

KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZLE GÖÇ VE ENTEGRASYON: GURBETÇİLER VE SURİYELİ MÜLTECİLER ÖRNEĞİ
2021
Author:  
Abstract:

Elements such as the economic, political, socio-cultural and demographic structure that form the foundation of a society experience a structural change and transformation process as a result of immigration. This change shows itself in different ways depending on the size and proportion of the migration. This applies to both immigrants and immigrants. Thus throughout history, the problem of migration and refugees has struck the economic, political and socio-cultural structures of the countries, and has led to root demographic changes and transformations. In this way, people have been forced to immigrate as they have voluntarily immigrated. This is of particular importance for Turkey. Since the establishment of the Republic of Turkey, it has accepted the Western civilization as a model for economic and socio-cultural progress. In this context, the West Bloc has made economic and political cooperation with its countries. In this regard, Germany made the direct recruitment of workers from the allied countries in which Turkey was included in 1961, in the framework of the "workers recruitment agreement". On the other hand, while Turkey is recognized as an immigrant country, it has faced an intense immigration wave that began with the Arab Spring in 2011. As a result, about 4 million people have migrated from Syria to Turkey. But for Turkey, the results of the migration to Europe in 1961 and the wave of migration from Syria in 2011 are observed great differences in terms of economic, socio-cultural and demographic structure. As a result of this immigration wave, Turkey has become the “immigrant country” instead of the “immigrant country”. In light of these basic perspectives, the concepts of the "Gurbetists" who migrated from Turkey to Germany and the "Syrians" who migrated from Syria to Turkey have been understood by a comparative analysis in the context of integration within the framework of economic and socio-cultural results.

2021
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 291
Cite : 1.676
2023 Impact : 0.261
Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi