Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 68
 İndirme 7
Sigara İçenlerde Psikolojik Bağımlılığın Ve Sigara İçme İsteğinin Bırakma Başarısı Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sigaraya fiziksel bağımlılık kadar psikolojik bağımlılık ve sigara içme arzusu da önemlidir. Bu çalışmanın amacı sigarayı bırakmak isteyen kişilerin bağımlılık düzeyleri ve sigara içme arzularının bırakma başarıları üzerine etkilerinin değerlendirilmesidir. Hastalar ve Yöntem: Kesitsel tipte analitik bir çalışma olan bu araştırma 10 Ocak 2020-30 Nisan 2020 tarihleri arasında sigara bırakma polikliniğine başvuran kişilerde yapıldı. Katılımcıların sosyodemografik bilgi formu, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) ve Sigaranın Psikolojik Bağımlılığının Değerlendirilmesi Testi (SPBDT) ölçekleri uygulandı ve Karbon monoksit (CO) düzeyleri ölçüldü. Motivasyonel görüşme yapıldı ve gerekli ise tedavileri düzenlendi. Bir ay sonra kontrole çağrılan hastaların tekrar CO düzeyleri ölçülerek Sigara İçme Arzusu Ölçeği (SİAÖ) uygulandı. CO düzeyi 5 ppm ve üzerinde olanlar si garayı bırakamadı olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 176 sigara içen hastanın yaş ortalaması37,68±11,89 yıl ve %81,3’ü erkekti. Sigara tüketim paket/yıl ortalaması 23,42±16,06, FNBT ortalaması 6,13±2,39 ve CO 13,33±6,31 ppm idi. SPBDT ölçeği puan ortalaması 15,19±2,63 (8-24) puan bulundu. FNBT puanına göre hastaların %41,5’i yüksek düzeyde bağımlı, SPBDT puanına göre %6,8’i (n=12) ciddi bağımlı idi. Bir ay sonra kontrole gelen hastaların kontrol CO düzeyi 5,03±3,03 ppm olarak bulundu. Buna göre hastaların %67,6’sı sigarayı bırakamamıştı ve ortalama SİA puanı 33,56±15,71 idi. Sigarayı bırakanların FNBT, SPBT ve SİA ölçeği ortalama puanları, sigarayı bırakamayanların FNBT, SPBT ve SİA puanlarına göre istatistiksel olarak anlamlı olarak daha düşüktü (sırasıyla p=0,015, p<0,001 ve p=0,025). Sonuç: Sigaraya psikolojik bağımlılığı fazla olanların sigara bırakma başarısı düşük olmaktadır. Sigara bırakma polikliniklerine başvuranların nikotin bağımlılığı gibi psikolojik bağımlılıkları da değerlendirilmeli ve motivasyonel görüşmeler sırasında sigara içme arzusu ile baş etme yolları an latılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the impact of psychological addiction and the desire to quit smoking on success
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Psychological addiction and the desire to smoke are as important as physical addiction to smoking. The aim of this study is to evaluate the effects of people who want to quit smoking on their levels of addiction and their desire to quit smoking. Patients and Method: This study, which is an analytical type of cutting-edge, was conducted in individuals who apply to a cutting-edge clinic between January 10, 2020 and April 30, 2020. Participants' sociodemographic information form, Fagerström Nikotin Addiction Test (FNBT) and Psychological Addiction Assessment Test (SPBDT) scales were applied and carbon monoxide (CO) levels were measured. Motivational interviews were conducted and, if necessary, treatments were organized. A month later, the patient’s CO levels were again measured and the smoking desire measurement (CIAO) was applied. The CO level was 5 ppm and those above were considered to be unable to leave the station. Results: The average age of 176 smoking patients involved in the study was 37.68±11.89 years and 81.3% were men. The average package/year consumption was 23.42±16,06, the FNBT average was 6.13±2.39 and CO 13.33±6.31 ppm. The SPBDT scale score average was 15.19±2.63 (8-24) points found. According to the FNBT score, 41.5% of patients were highly dependent, while 6.8% (n=12) were seriously dependent. A month later, the control CO levels of patients who were checked were found at 5,03±3,03 ppm. According to this, 67.6 percent of patients were unable to quit smoking and the average AI score was 33.56 ± 15.71. The average FNBT, SPBT, and SIA scale were statistically significantly lower than the FNBT, SPBT, and SIA scale of those who could not quit smoking (p=0,015, p<0,001 and p=0,025 respectively). The result is that those who are psychically addicted to smoking have a low smoking success. Psychological addictions, such as nicotine addiction, should also be assessed and the ways to cope with the smoking desire during motivational conversations should be instantly analyzed.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 621
Selçuk Tıp Dergisi