Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi
2019
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Literatürde çay bitkisinin içeriğindeki flavanoller ve kateşinlerin diş çürüğü, diş eti iltihabı, periodontitis, ağız kokusu ve ağız malignitesi gibi ağız hastalıklarından koruma veya gerilemeye yardımcı olduğunu bildiren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmanın amacı Türkiye’de çay üretiminin en fazla olduğu Rize ilindeki çay tüketim sıklığını ve yetişkinlerde çay içme alışkanlığının ağız sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmaktır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 18-62 yaş aralığındaki bireyler katıldı. Plak indeksi; Silness ve Löe’nün kullandığı kriterlere göre hesaplandı. Çürük risk faktörlerinin etkisini değerlendirmek için her hastaya, genel sağlık, ağız bakım alışkanlığı, diş hekimine gitme sıklığı ve diyet ile ilgili soruları içeren anket uygulandı. Klinik ve radyolojik muayenede çürük (D), çürük nedeniyle çekilmiş (M) ve dolgulu (F) dişlerin sayısı toplanarak her bireye özgü DMFT değerleri elde edildi. İstatistiksel anlamlılık değeri p <0,05 olarak belirlendi. BULGULAR: Çalışmaya katılan 220 bireyden yaklaşık %32’si genç erişkin (15-24 yaş), %52’si orta yaş erişkin (25-44 yaş), %16’sı ise ileri yaş erişkin (45-64 yaş) grubunda yer aldı. Bireylerin %69.1’inin (n=152) kadın, %30,9’unun (n=68) erkeklerden oluştuğu saptandı. Hiç çay içmeyen grupta, vücut kitle endeksinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Kahve içme alışkanlığı az olan bireylerin siyah çay tüketim sıklığının istatistiksel olarak az olduğu belirlendi. Siyah çay tüketiminin, vücut kitle indeksi ve sigara ile anlamlı derecede pozitif ilişki, plak indeksi ve DMFT ile anlamlı derecede negatif ilişki gösterdiği saptandı. TARTIŞMA ve SONUÇ: Yaptığımız çalışmada siyah çay tüketiminin geçmiş çürük deneyimi, plak indeksi, vücut kitle indeksi ve sigara ile ilişkisi saptanmış, siyah çayın içeriğindeki antioksidan ve antibakteriyel bileşikleri sayesinde ağız-diş sağlığına koruyucu etkisi olabileceği vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The effects of the frequency of drinking black tea on the health of mouth and teeth
2019
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Özet:

Introduction and Purpose: There are studies in the literature that report that flavanols and catechins contained in the tea plant help to protect or reduce from oral diseases such as tooth fractures, tooth inflammation, periodontitis, mouth odor and mouth malignity. The aim of this study is to investigate the frequency of tea consumption in the province of Rize, where the tea production is the largest in Turkey, and the effects of the tea drinking habit in adults on oral health. Method and Requirements: Individuals aged 18-62 participated in the study. The plate index was calculated according to the criteria used by Silness and Löe. To evaluate the effect of crash risk factors, a survey was carried out to each patient with questions about general health, oral care habits, the frequency of going to the dentist and the diet. In the clinical and radiological examination, the number of dirty (D), dirty (M) and filled (F) teeth collected was achieved with individual DMFT values. The statistical value of significance was determined as p <0,05. About 32% of the 220 participants were young adults (15-24 years old), 52% middle-age adults (25-44 years old) and 16% older adults (45-64 years old). The study found that 69.1% of individuals (n=152) were female and 30.9% (n=68) men. In the group that never drank tea, the body mass index was statistically significantly higher. It was statistically found that people with low coffee drinking habits have a low frequency of black tea consumption. It was found that black tea consumption has a significantly positive relationship with body mass index and smoking, a significantly negative relationship with plaque index and DMFT. The study found that black tea consumption has a previous corrupt experience, plaque index, body mass index, and the relationship with smoking, and that black tea contains antioxidant and antibacterial compounds that can have a protective effect on oral and dental health.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










7tepe Klinik

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 329
Atıf : 85
7tepe Klinik