Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 51
 İndirme 3
EKSOZOMLARIN HASTALIKLARDAKİ ROLÜ, TANI VE TEDAVİ AMAÇLI KULLANIMI
2021
Dergi:  
Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Eksozomlar, hücre tarafından dışarı atılan nano ölçekte çift zar yapısına sahip yağ kesecikleri olarak bilinmektedir. İlk keşfedildiği 1980’li yıllarda, hücre atıklarının hücre dışına atılmasını gerçekleştiren kesecik yapılar olduğu düşünüldü. Günümüzde yapılan çalışmalar sonucunda, bu keseciklerin önemli fizyolojik görevleri yerine getirdiği tespit edilmiştir. Hücreler arası iletişim, sinyal iletimi, genetik materyal transferi, immünolojik yanıtın düzenlenmesi ve benzeri çok sayıda biyolojik aktivitede önemli fizyolojik rollere sahip olan bu kesecikler, hemen hemen tüm vücut sıvılarında yer almaktadır. Gerçekleştirdiği görevler nedeniyle hastalık patogenezinde de önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle, hem tanı hem de tedavi uygulamalarında kullanımı giderek artmıştır. Farklı hücrelerden kökene sahip olan eksozomların, immün baskılayıcı ve etkinleştirici özelliklerinin varlığından dolayı otoimmün ve immün baskılama ve benzeri durumlarda immün işlevinin düzenlenmesini sağlamayı gerektiren, terapötik uygulamalarda kullanılabileceği öngörülmektedir. Bunun yanı sıra, doğal bir nanotaşıyıcı olmaları nedeniyle, eksozomlar hem adjuvanın hem de antijenin taşınabildiği yeni nesil aşıların, tasarımı ve geliştirilmesine imkân sağlamaktadır. Eksozomların tedavi edici uygulamalarının yanısıra, hastalık patogenezlerinde rol alması rolü vasıtasıyla prostat kanseri, glioblastom, akciğer yassı hücreli karsinomu ve hepatoselüler karsinom ve benzeri kanser çeşitlerinin tanısında da etkin birşekilde kullanılabileceğine dair bulgular bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Role of Exosomes in Diseases, Tania and Treatment Purposes
2021
Yazar:  
Özet:

Exosomes are known as oil cuts with a double membrane structure in nano-scale scale thrown out by the cell. In the 1980s, when it was first discovered, it was believed to be cutting structures that resulted in the throwing of cell waste out of the cell. Today’s studies have found that these cuts perform important physiological tasks. These cuts, which have important physiological roles in intercellular communication, signal transmission, genetic transfer of material, the regulation of immune response, and many biological activities, are found in almost all body fluids. Because of the tasks it performs, it also plays an important role in the pathogenesis of the disease. Therefore, the use in both diagnostic and therapeutic applications has increased. Exosomes originating from different cells, due to the presence of immunosuppressive and activating properties, are predicted to be used in therapeutic applications, which require the regulation of immunosuppressive and immunosuppressive functions and in similar cases. In addition, as they are a natural nano-transmitters, exosomes enable the design and development of the new generation of vaccines, where both the adjuvan and antigen can be carried. In addition to the therapeutic practices of exosomes, it has been found that through its role in disease pathogenesis, it can also be effectively used in the diagnosis of prostate cancer, glioblastoma, lung flat cell cancer and hepatocellular cancer and similar cancers.

Anahtar Kelimeler:

Exosomes For Diagnosis and Treatment
2021
Yazar:  
Özet:

Exosomes, as a nanoparticle, are small fat vesicles, which are ejected by all cells. When they were first discovered in the 1980s, they were determined as as vesicles that allow throwing the wastes out from the cell. Currently conducted researches indicated that many steps were taken forward that these sacs have important physiological functions. These vesicles having an important role in intercellular communication, signal transmission, genetic material transfer and regulation of immunological response, and many other biological activities can be obtained from all types of body fluids. Because of their functions, it is of great interest in the pathogenesis of the diseases and therefore it is being used both in diagnosis and treatment. It has been suggested that exosomes originating from different cell roots have immune-suppressive and activating properties, therapeutic applications that will regulate immune function in auto-immune and immune suppression and similar situations. In addition, since they are natural nano-carriers, exosomes may allow the design of new generation vaccines in which both the adjuvant and the antigen which can be transported. Apart from therapeutic applications, there are findings that exosomes could be used in the diagnosis of various types of cancers such as prostate cancer, glioblastoma, lung squamous cell carcinoma and hepatocellular carcinoma because of their role in disease pathogenesis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 136
Atıf : 227
Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi