Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
Somatik Duygusal Çatışma Ölçeğinin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
2020
Dergi:  
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, Somatik Duygusal Çatışma Ölçeği’nin (SDÇÖ) Türkçe uyarlama ve geçerlik güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır. Araştırmanın katılımcıları üniversite öğrencileri ve toplum örnekleminden oluşan 18-60 (24.74±9.13) yaş aralığındaki 193’ü kadın (%73.1) ve 71’i erkek (%26.9) olmak üzere toplam 264 kişiden oluşmaktadır. Test tekrar test güvenirliği için 43 üniversite öğrencisine üç hafta ara ile SDÇÖ ve ölçüt bağıntılı geçerlik için 60 üniversite öğrencisine SDÇÖ ile birlikte Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve Sağlık Anksiyetesi Ölçeği (SAÖ) uygulanmıştır. Veriler Cronbach Alfa Katsayısı, Pearson momentler çarpımı korelasyon testi ve açımlayıcı faktör analizi (AFA) ile değerlendirilmiştir. Ölçeğin Cronbach Alfa katsayılarının .82 ila .90 arasında, test tekrar test korelasyonlarının ise .70 ila .89 arasında değiştiği saptanmıştır. Ölçüt bağıntılı geçerlik için yapılan korelasyon sonuçlarının ise .26 ila .70 arasında olduğu tespit edilmiştir. AFA bulgularına göre ölçeğin faktör analizine uygun olduğu ve ölçek maddelerinin oldukça yüksek bir düzeyde faktör yüküne sahip olduğu görülmüştür. Bu araştırmada SDÇÖ’nün ülkemizde yapılacak akademik çalışmalarda ve klinik ortamlarda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Turkish Validity and Reliability Study Of The Somatization Emotion Conflict Scale
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to conduct the Turkish adaptation and validity and reliability study of the Somatization Emotion Conflict Scale (SECS). The participants of the study consisted of 264 people, 193 women (73.1%) and 71 men (26.9%) in the age range of 18-60 (24.74 ± 9.13), consisting of university students and a community sample. It was applied to 43 university students the SECS three weeks interval for test-retest reliability and were applied to 60 university students to Short Symptom Inventory (BSI) and Health Anxiety Inventory (SAI) together with SECS for criterion-related validity. Data were evaluated by Cronbach Alpha Coefficient, Pearson moments multiplication correlation test and exploratory factor analysis (EFA). The Cronbach Alpha coefficients of the scale ranged from .82 to .90 and test-retest correlations ranged from .70 to .89. Correlation results for criterion-related validity were found between .26 and .70. AFA findings were also found to be suitable for factor analysis and the factor loadings of scale items were at a very high level. In this study SECS is found to be a valid and reliable scale that can be used in academic studies and clinical settings in Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 448
Atıf : 1.222
2023 Impact/Etki : 0.345
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar