Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Burdur İli Yağış Analizi Ve Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

  Doğru yağış dağılım haritaları ve toplam yağış miktarı potansiyeli suyla ilgili projelerde ana girdidir. Bu çalışmanın amacı Burdur’un aylık ve yıllık ortalama yağış dağılım haritalarının yapılması ve alansal yağış miktarının hesaplanmasıdır. Çalışmada Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından çalıştırılan Burdur ve yakın çevresindeki 14 gözlem istasyonunun 1976 ile 2017 yılları arasındaki yağış verileri kullanılmıştır. Coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ile elde edilen yağış dağılımı analizinin doğruluğu iki meteoroloji istasyonunun gözlenen ve üretilen verileri ile karşılaştırılarak yapılmıştır. Bu amaçla 1. ve 2. test istasyonları için sırasıyla regresyon katsayısı: 0.9904 ve 0.9825, ortalama karekök hata: 2.1 ve 7.9, ortalama hata: 0.6 ve -6.6, ortalama mutlak hata: 1.8 ve 6.6 olarak hesaplanmıştır.    Elde edilen sonuçların gerçek verilerle göstermiş olduğu uyum bu çalışmada kullanılan ters mesafe ağırlıklı “Inverse Distance Weighted (IDW)” enterpolasyon tekniğinin doğruluğunu göstermektedir. Burdur ilinin yıllık ortalama yağış miktarı 533.2 mm ve alansal yağış toplamı 3,8 milyar m3 olarak hesaplanmış, aylık yağış değerlerinin değişken karakteristikte olduğu ortaya konmuştur. Yapılan çalışma, Burdur ilinin doğu kesiminin mevcut literatürden farklı olarak Türkiye’nin en çok yağış alan bölgelerinden birisi olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 723
Atıf : 738
2023 Impact/Etki : 0.135
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi