Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 8
A study of the frequency of overweight, obesity and metabolic syndrome among university students
2019
Dergi:  
Türkiye Halk Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencileri arasında fazla kiloluluk, obezite ve diğer metabolik sendrom bileşenlerinin sıklığını değerlendirmektir. Yöntem: Kesitsel araştırma tasarımı kullanılarak yapılan bu çalışmaya toplam 357 üniversite öğrencisi dâhil edildi. Sosyoekonomik, yaşam tarzı ve kardiyovasküler hastalık risk faktörleri ile ilgili veriler anket formu doldurularak toplandı. Klinik taramalar için kan basıncını ölçümü, açlık lipit ve glikoz konsantrasyonları belirlendi.  İstatistiksel analizler için T-testi, Pearson Ki-Kare ve Fisher’s Exact Testi kullanıldı. Bulgular: Üniversite öğrencilerinde fazla kiloluluk ve obezite sıklığı %25,9 olarak belirlendi. NCEP ATP III kriterlerine göre metabolik sendrom (MetS) sıklığı %2,4 (n = 7) idi. MetS gelişme riski, sigara içenler ve erkek üniversite öğrencileri arasında yüksek olarak tespit edildi. Beden kitle indeksi ile sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, total kolesterol, HDL kolesterol ve trigliserid düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Sonuç: Bulgularımız, üniversite öğrencilerinde fazla kiloluluk ve obezite sıklığının yüksek oranda olduğuna dair kanıtlar sağlamaktadır. Fazla kilolu ve obez öğrencilerde kardiyovasküler hastalık risk faktörleri normal kilolu öğrencilerden anlamlı derecede daha yüksek idi.  Artan fiziksel aktivite ve diyet gibi yaşam tarzı değişiklikleri MetS kriterlerinde yararlı değişiklikler yapabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Halk Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 326
Atıf : 971
2023 Impact/Etki : 0.231
Türkiye Halk Sağlığı Dergisi